Na internetu objavljeno jedno od najvažnijih znanstvenih djela, Euklidovi rukopisi

Jedini rukopis s izvornim riječima i dijagramima oca geometrije Euklida postavljen je na internet u sklopu velikog projekta digitaliziranja neprocjenjiva blaga iz vatikanske knjižnice.

Dokumenti koje je Euklid, starogrčki matematičar iz 4. stoljeća prije Krista, sam pisao davno su izgubljeni, ali više od tisuću godina radile su se kopije za kopijom njegovih opisa, aksioma, teorema i dijagrama. Primjerak "Elemenata", njegova najpoznatijeg djela u kojem je iznio i teorije svojih slavnih prethodnika, a kojeg je vatikanska knjižnica postavila na internet datira iz 9. stoljeća.

"Elementi", jedan od najvažnijih i neprocjenjivih znanstvenih rukopisa, dosad je bilo dostupan samo akreditiranim znanstvenicima u Rimu. Posjetitelji stranice www.vatlib.it u sklopu "Elemenata" mogu vidjeti i izvornu verziju Pitagorina poučka, jednog od osnovnih matematičkih teorema. Vatikanska knjižnica projekt digitalizacije financira donacijama.

Stručnjaci godišnje uspiju digitalizirati oko 2000 dokumenata. Pred njima je još dug put - vjeruje se, naime, da Bibliotheca Apostolica Vaticana posjeduje oko 83 tisuće rukopisa.