Youtuberi su postali bitan faktor pop kulture

Na jučerašnji dan 1455. počelo je tiskanje Biblije. Tehnologija je sigurno doprinjela tomu da je tijekom proteklih stoljeća Biblija postala najprodavanija i najčitanija knjiga. 500-njak godina kasnije tiskane medije pomalo zamjenjuju elektronički. Danas je u svijetu oko 3,2 milijarde korisnika interneta a mnogi najviše klikaju You tube.

Iza imena ThelazyWAVE, domaćeg YouTube kanala, skrivaju se Zagrepčani Davor Gerbus  i njegova najbolja prijateljica Petra Dimić. Oni su Youtuberi koji su s radom započeli u listopadu pretprošle godine, a od tog su vremena  snimili brojne video uratke s temama poput beauty savjeta, raznih izazova, ali i izvještaja s putovanja. Snimajući ih, oni u svoj život puštaju sve brojnije obožavatelje.

U nešto više od godinu dana, stekli su preko 48 tisuća pretplatnika YouTubea koji ih vjerno prate. U YouTube kanal ulažu mnogo vremena, pa stvaranje samo jednog videa može trajati i po nekoliko dana kao što je bio slučaj s njihovim prvim videom.

U Hrvatskoj postoji dvadesetak "youtubera", ali samo rijetki uspijevaju nešto i zaraditi od svog hobija. No, zahvaljujući ovom hobiju, Davor i Petra više ne moraju roditelje "žicati" za džeparac.

Youtuberi su danas postali bitan faktor pop kulture, a publika ih voli zato što ih zabavljaju i informiraju o stvarima koje su im generacijski bliske. Kako kažu Davor i Petra, njihovi filmovi neki način kod gledatelja razvijaju osjećaj kao su im youtuberi dobri prijatelji, a to im je, kažu, najveće zadovoljstvo.