Nova linija londonskog metroa zvat će se Elizabetina linija

Nova linija londonskog metroa s istoka na zapad grada, koja će biti puštena u promet 2018., zvat će se "Elizabetina linija", u čast vladarice koja je u utorak posjetila gradilište, rekao je gradonačelnik Boris Johnson.

Buduća "Elizabetnina linija", duga stotinjak kilometara, povezivat će poslovnu četvrt City sa zračnom lukom Heathrow. Elizabeta II. se 23. veljače dizalom spustila 28 metara ispod stanice Bond Street do radnika na gradilištu otvorenom u listopadu 2009. i pokazala logo buduće linije, koji će biti blijedo ljubičast poput njezine odjeće.

Boris Johnson je izjavio da će uz radikalno poboljšanje prijevoza metropole, Elizabetina linija iskazivati trajno poštovanje našoj kraljici. Elizabeta II. prvi je britanski vladar koji je posjetio londonski metro, sa svojih 150 godina najstariji na svijetu. Godine 1977. princ Charles je inaugurirao Liniju jubileja, prigodom srebrnog jubileja Elizabete II., na 25. obljetnicu njezina stupanja na britansko prijestolje.

Elizabetina linija će imati ukupno 40 stanica i povezivat će gradove Raeding, zapadno od Londona i Shenfield na istoku, preko Heathrowa i središta grada. Tu će liniju koristiti 200 milijuna putnika godišnje i rasteretit će promet vlakova, metroa i autobusa kojima su desetljećima nedostajala ulaganja.