Varaždinac na privremenom radu u Zagrebu

Zagrebačku umjetničku scenu već dugi niz godina obogaćuje jedan Varaždinac. Kako i zašto stvara fotograf Marin Dražančić doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

'Šetnja od grada do duše i nazad', tako je svoje najnovije fotografije nazvao Marin Dražančić.  One su samo mali dio njegova stvaralaštva koje traje punih 40 godina. Naziv naglašava to da se nisam htio baviti lijepim panoramama, snimanjem veduta prepoznatljivih eventualno grada Zagreba u kojem je to sve nastalo nego da se zapravo radi o snimanju mojeg unutarnjeg svijeta, objašnjava Marin Dražančić. Na fotografijama nema ljudi. Sve je crno-bijelo, a Marin kaže da je takva fotografija kao kirurški skalpel naspram tupog noža - kolora. Izražajnija je i odlučnija. Ima i tog otuđenja, ima i izgubljenosti ima i u svakom slučaju puno sjete, ali ona ne mora biti nužno negativna i pesimistična.

Nedavno održana izložba bila je rezultat četveromjesečnog šetanja po gradu. Svjetlost ispred fotoaparata nije zaustavljao, nego puštao. Tako je bilježio mentalne slike, a ne samo trenutke. Šetnja je možda u fotografiji neophodna više nego u nekoj drugoj grani kreativne umjetnosti jer fotograf, barem ja, prvo zamišlja sliku i onda ju mora potražiti.

Mnogo je godina varaždinski fotograf radio i kao snimatelj. Tamne komore i klasičnu fotografiju zamijenio je kamerom. Ipak, došlo je do zasićenja. Kad se pojavila digitalna fotografija, odlučio sam se vratiti fotografiji jer me oduševljava ta nova tehnologija. Inspiraciju pronalazi, kaže, čim zakorači iz kuće. Smatra da talent može propasti pa redovito održava formu. Fotograf može naći u najbližoj okolini, u sredini u kojoj živi, bezbroj motiva. Nije jednostavno, ali doslovce bi se moglo i godinama snimati u vlastitom kvartu.

Valjalo bi ponekad prošetati od grada do duše. Čak i ako niste vješti s fotoaparatom, učinite to iz vlastita gušta.