Uskoro će umjetne proteze kontrolirati misli

Mislima kontrolirane umjetne proteze, invalidska kolica i računala možda će biti na raspolaganju već u idućem desetljeću, kažu australski znanstvenici koji planiraju ove godine na ljudima testirati sofisticirane implantate koji mogu hvatati i prenositi signale iz mozga.

Uređaj veličine žigice usađen u krvnu žilu u blizini mozga već je testiran na životinjama. Stent se sastoji od mreže minijaturnih elektroda koje preuzimaju neuronske signale iz mozga i pretvaraju ih u električne instrukcije što će jednoga dana, nadaju se znanstvenici, omogućiti paraliziranim osobama kontrolu umjetnih proteza i invalidskih kolica. Veliki iskorak je u tome što sada imamo minimalno invazivni uređaj za vezu mozga i računala koji može dugo biti u funkciji, kaže Terry O'Brien s odjela za medicinu i neurologiju Sveučilišta Melbourne.

Sadašnje metode prenošenja signala iz mozga zahtijevaju kompleksne operativne zahvate na mozgu i postaju neefikasne unutar nekoliko mjeseci što znači da se rijetko primjenjuju, kaže on. Stent je manje invazivan zbog toga što se može umetnuti kroz vratnu venu i postaviti u krvnu žilu u blizini mozga. Pokusima na životinjama testirana je funkcionalnost stenta u preuzimanju neuronskih signala ali ne i pretvaranje elektronskih signala u instrukcije za pokretanje umjetnih proteza.

Dr. Ganesh Naik s tehnološkog sveučilišta u Sydneyu, koji nije uključen u projekt, kaže da pokusi na životinjama ne jamče uvijek jednaki uspjeh kod čovjeka. Ukoliko bi funkcioniralo i u testiranju na ljudima to bi predstavljalo ogromni iskorak, kaže Ganesh. Druge moguće primjene takvog stenta su u praćenju moždane aktivnosti osoba s epilepsijom kako bi se otkrili nadolazeći napadi.

Ukoliko se pokažu uspješnima stentovi bi omogućili bolesnicima i komuniciranje uz pomoć računala, kaže profesor Clive May s Florey instituta za neuroznanosti i mentalno zdravlje koji radi na projektu. Ljudi bi trebali naučiti kako da formiraju prave misli uz koje bi to funkcioniralo, nalik na učenje sviranja. Morate to naučiti a jednom kad vam to uspije postaje prirodno, kaže May. Projekt financiraju australska vlada i vojska.