Znate li kako se radi cellu willa nakit?

Nakit je ženama slaba točka. Neke ga vole nositi, a neke i dizajnirati. Žana Kučalo izrađuje ogrlice, nakit i razne trodimenzionalne oblike na tradicijske načine. Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska zavirila je u njenu radionicu.

Žana Kučalo profesorica je kemije i biologije, a i u svoje slobodno vrijeme voli biti zaposlena. U školi vodi čak dvije grupe – lutkarsku i likovnu, koje su opet bile inspiracija trećoj zanimaciji – izradi nakita

Tradicijske tehnike ručnog rada zaintrigirale su Žanu. Njezin nakit poznat je pod imenom cellu willa što je spoj dvije sindarske riječi iz jezika Tolkienovih vilenjaka – proljeće i vjetar. Spajanjem svile i perli, minerala, stakla i školjki i koristeći se indijskim, staroegipatskim i japanskim metodama izrade nakita, polako su nastajala njezina mala umjetnička djela. Dojmila je se i japanska metoda – kumihimo.

Kumihimo je drevna japanska vještina pletenja koju je Žana poprilično usavršila. Vješt i precizan rad preduvjet su za stvaranje njezinih ogrlica i narukvica. Kumihimo zahtjeva, kad radite na stoliću za pletenje, pravilan stav tijela, cijelo tijelo morate pravilno položiti u odnosu na stolić jer se stolić ne smije pomicati, a vi ritmično morate pokretati tijelo. Na okruglom tkalačkom stolu marudai. Žana radi na japanski način, dok na bilo kom drugom dizajnira i tehnikom peyote. Pomoću ove tehnike možete napraviti strukturu od sitnih perli, možete napraviti strukturu koja je vrlo fleksibilna i čvrsta.

Za nove trodimenzionalne oblike ona će kombinirati obje metode. Za samu izradu trebat će joj sati. Ako se radi s jako sitnim perlama treba vam 50-ak sati za izrade jedne ogrlice. Ovakav precizan rad, jasno je, zahtijeva ogromnu koncentraciju. Međutim Žanu on neće umoriti, naprotiv relaksirat će je. To je jedna od sjajnih meditativnih tehnika, kad dođete s posla, poslije raznoraznih stresova koje doživite kroz radni dan, na neki način ostanete na miru i napravite jednu mentalnu higijenu.

Na kraju možemo reći da svatko može uživati u njezinim zanimljivim i brižljivo stvaranim rukotvorinama.