Sami izradite mirise za vaš dom

Mirisi su neizostavan dio naših života, a upravo oni mogu pozitivno ili negativno utjecati na raspoloženje, odnosno mogu utjecati na koncentraciju, podizanje energije ili opuštanje. Neki od njih čak mogu malčice očistiti zrak prostorija u kojima ih koristimo. Mirisne svijeće, sprejevi, gelovi ili potpuri mogu pomoći, no ponekad zbog svojih sintetski stvorenih spojeva mogu naštetiti zdravlju ili čak samo biti teški. Zapamtite, sve što nanjušite je već u vašem organizmu, tj. krvotoku pa bi zato bilo dobro obratite pažnju čime izlažete svoj nos, dišne puteve, pluća i na kraju cijelo tijelo.

Ljepota prirodne kozmetike, odnosno sastojaka koji dolaze u svom izvornom obliku ili onih sastojaka koji su minimalno obrađeni je u tome da se mogu, u raznim kombinacijama koristiti za ljepotu i njegu lica i tijela, ali i za čišćenje i njegu kućanstva. Oni nisu skupi, rjeđe uzrokuju alergije, a čak i ako se dogodi da ih djeca ili kućni ljubimac progutaju, odnosno popiju, u devedeset posto vremena im neće biti ništa.

U moru recepata za miris doma, Jurica Grosinger vam donosi njemu najdraže i najjednostavnije recepte za osvježavanje prostora:

Miris ljeta, miris Jadrana

Mali lončić
Voda
1 limun, po mogućnosti limun iz ekološkog uzgoja
Nekoliko grančica svježeg ružmarina ili sušeni ružmarin ako nemate svježi

Napunite 2/3 lončića vodom, dodajte limun koji ste narezali na kolute i ružmarin. Stavite na srednje jaku vatru da se dobro zagrije. Tada smanjite štednjak na najmanju vatru i ostavite da se grije nekoliko sati. Otpuštat će blag i svjež miris dokle god štednjak nježno grije lončić. Upozorenje: svakako namjestite alarm na mobitelu ili sat da vas upozori da isključite vatru nakon par sati ispuštanja mirisa.


Domaći sprej za osvježavanje prostora, tepiha, platnenog namještaja, jastuka i cipela

1 jušna žlica sode bikarbone
6-8 kapi eteričnog ulja po želji
Voda, filtrirana ili iz boce
1 žlica najjeftinije votke ili bijelog ruma (nije nužno dodavati alkohol)
Čista i suha boca sa sprej pumpicom

Sodu bikarbonu istresite u bocu (za ovaj recept koristim bocu od 150-200 ml). Potom dodajte eterično ulje. Protresite bocu da bi spojili eterično ulje i sodu bikarbonu. Dodajte filtriranu ili vodu iz boce i eventualno alkohol, odnosno votku. Zatvorite bocu i mućkajte sve dok se soda bikarbona sasvim ne otopi. Sprej je gotov. Koristite ga prema potrebi. Koristite eterična ulja provjerenih proizvođača koja ne sadrže nepotrebne i sintetski napravljene sastojke.


Uljni osvježivač prostora

Staklenka ili vaza
Ulje za bebe, bez mirisa
Eterično ulje, po želji
Jedna žlica votke ili bijelog ruma (nije nužno dodavati alkohol)
Drveni štapići za ražnjiće, po mogućnosti od bambusa ili ratana

U staklenku ili vazu ukapajte eterično ulje (menta, citrusi, čajevac, naranča, cimet, klinčić, štogod volite). Računajte na dvanaest kapi eteričnog ulja po četvrtini ulja u staklenki. Potom ulijte ulje za bebe bez mirisa do tri četvrtine staklenke. Dodajte štapiće kojima ste škarama izrezali jedan kraj da bi bolje upijali mirisno ulje i lijepo ih rasporedite. Oni će upijati ulje i postepeno širiti ugodan miris tjednima, a možda i mjesecima. To je to! Ukoliko dodajete votku, tada malo protresite staklenku da se votka i ulje pomiješaju. Votka, tj. alkohol će olakšati širenje mirisa kroz štapiće, iako nije nužno dodavati ga.
Upozorenje: držite vazu/staklenku podalje djece ili kućnih ljubimaca zbog ulja koje bi moglo umastiti namještaj ili odjeću.