Popečci od leće, heljde i konoplje, Pire od batata, bundeve i krumpira, i Trobojni puding sa chia sjemenkama

Ekipa Kruške: Christian Misirača i Sonja Posarić, doktorica veterinarske medicine iz Zagreba, pobijedila je ekipu Jabuke: Renata Kraljeva i Vesnu Stapić, turističku radnicu iz Splita.
Gošća kuharica bila je kulinarska majstorica zdrave hrane Mia Šoškić.

Recepti Mije Šoškić

Popečci od leće, heljde i konoplje

Sastojci:

- 1 šalica kuhane smeđe leće
- 1/2 šalice heljde (namočene preko noći)
- 2 žlice oljuštenih sjemenki od konoplje
- 1 luk i 1 češanj češnjaka
- 1 naribana mrkva
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice curryja
- brašno
Priprema:

Sve zajedno pomiješati i oblikovati popečke (luk i češnjak usitniti u blenderu). Uvaljati u brašno ili krušne mrvice i popržiti u ulju s jedne i druge strane dok ne porumene.

Pire od batata, bundeve i krumpira

Sastojci:

- 1 batat (oguljen i narezan na kockice)
- 2 krumpira (oguljeni i narezani na kockice)
- 1 šalica bundeve hokaido (narezane na kockice)
- malo maslinovog ulja
- 1 dl mlijeka (po želji)
- sol

Priprema:

Prvo staviti kuhati krumpir i bundevu i nakon 5 minuta kuhanja dodati batat. Kuhati dok sve ne omekša. Odliti vodu (dobar temeljac za daljnje kuhanje) i propasirati. Dodati maslinovo ulje i vruće mlijeko i promiješati. S pireom poslužiti malo umaka od rajčice.

Trobojni puding sa chia sjemenkama

Sastojci:

- 1 šalica chia sjemenki
- 4 šalice kokosovog mlijeka (ili nekog drugog po želji)
- 1/2 šalice javorovog sirupa
- 1 žličica matcha zelenog praha
- 3 žlice kakao u prahu
- malo kurkume
- maline ili neko drugo šumsko voće

Priprema:

Pomiješati chia sjemenke i mlijeko. Dodati javorov sirup.
Neka odstoji 20-ak minuta. Nakon 10-ak minuta malo pomiješati.
Podijeliti u tri dijela. U prvi dodati kurkumu, drugi matcha prah, a u treći kakao u prahu. U staklene čaše sipati jednu po jednu smjesu. Ukrasiti šumskim voćem.

Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 24. veljače:


Filet lososa s komoračem u škartocu i tartar od lososa


Raža u ogrtaču uz dinju s gorgonzolom


Pileći file s paprikom i brokulom

Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.