Pureći osso buco u umaku od meda i kruške s azijskim začinima

Ekipa Kruške: Renato Kraljev i Andrej Samalki, injženjer elektroenergetike iz Zagreba, pobijedila je ekipu Jabuke: Christiana Misiraču i Maju Jakšić, studenticu prava iz Zagreba.
Gošća kuharica bila je splitska majstorica zdrave hrane Mia Šoškić.

Recepti Renata Kraljeva: Pureći osso buco u umaku od meda i kruške s azijskim začinima

Sastojci:
- 1 pureći batak
- 2 dunje
- 2  jabuke
- svježi đumbir
- 2 kruške
- 5 šalica vode
- 2 i ½ šalice šećera
- 3 zvjezdasta anisa
- 5 tankih listića đumbira
- 2 klinčića
- 1 štapić cimeta

Priprema:

Izrezanu puretinu posolite i marinirajte sa žalfijom i đumbirom. U  gril tavi rastopite  maslac i polako pržite puretinu s malo žalfije. Kad omekša dodajte dunje i malo kasnije jabuke te malo đumbira pa pirjajte još 5 minuta. Zatim dodajte rastopljeni med i još maslaca. Pirjajte još nekoliko trenutaka dok sve ne poprimi lijepu boju po medu.
Kruške s azijskim začinima: ogulite kruške ali im ostavite peteljku. U posudu u kojoj kruške mogu stajati okomito stavite vodu, šećer, anis, listiće đumbira, klinčić i štapić cimeta. Kuhati te izvaditi, a tekućinu napraviti dovoljno gustom Poslužiti uz tučeno vrhnje/ šlag.

Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 25. veljače:


Sarma od sejtana uz palentu s kvinojom i umakom od sojinog jogurta, Palenta s kvinojom, Umak od sojinog jogurta i Slastica od datulja i indijskih oraščića


Pržene kozice na kremi od avokada i juha od avokada s kozicama


Gljive s maslacem i travama

 
Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.