Jedini hrvatski češljar

Kažu da je za lijepu kosu potrebno sto poteza prije spavanja. Češljem, a ne četkom, i to onim od roževine, tvrdi jedini hrvatski češljar Antun Penezić. Kako radi zabilježila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Gospodin Antun Penezić isprobao je rogove raznih volova i bikova te 'odgovorno tvrdi' da je za češalj najbolji rog istarskog vola boškarina. Češljeve radi iz šupljeg dijela roga koji reže na pločice iz kojih onda kroji češljeve. Od punog dijela radi nakit. Zanat je gospodin Antun počeo učiti 1954. sjeća se i točnog datuma, bilo je to 20. rujna, kod posljednjeg zagrebačkog češljara koji je radio s roževinom. Plastika od koje se puno lakše raditi istisnula je roževinu iz češljarskih radnji.
 
U mirovini je došao na ideju napraviti samo kolekciju svojih proizvoda za uspomenu, ali…  je to tako bilo prihvaćeno da s istim žarom radim i dalje, već osam godina. I evo u mirovini mi se dogodilo da sam obnovio taj zanat, pa gospodina Antuna ni u 78., kako kaže, ne ubija dosada nego radi s velikim žarom ono što voli.

S obzorom da je punih 46 godina obrt bio 'ugašen', kad je ponovo počeo raditi potrebne alate nije mogao nabaviti, jer se više nisu proizvodili, nego ih je sam osmislio i napravio. S novim alatom radi češljeve i nakit te sa suprugom Marijom obilazi eko-sajmove. To su obično prodajni sajmovi, prošli smo supruga i ja gotovo cijelu Hrvatsku. U skladnom su braku već 52 godine, Antunu zadnje vrijeme uglavnom u radionici, a gospođa Marija više oko domaćinskih poslova. Ipak, bez supruge Antun na sajmove ne ide, jer ona bolje prezentira moju robu neg´ ja. Već se uhodala i ona zna kako se to radi.

Na kraju gospodin Antun priznaje da jednostavno nisam mogao sanjati da bi s tim proizvodima toliko toga lijepog doživjeli. Moje robe ima po cijelome svijetu.