EP potiva na borbu protiv ilegalne trgovine kućnim ljubimcima

EP je glasao u četvrtak o uvođenju kompatibilnih sustava za registraciju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka u državama članicama.

Sve je veća zabrinutost zbog masovne ilegalne trgovine kućnim ljubimcima koji se često loše uzgajaju i zbog opasnosti od širenja bolesti. Trgovina kućnim ljubimcima sve je više povezana s organiziranim kriminalom te se procjenjuje da je treća najprofitabilnija vrsta ilegalne trgovine unutar EU-a, nakon narkotika i oružja. Ona također predstavlja rizik za javno zdravstvo, kažu zastupnici Europskog parlamenta.
 
U neobvezujućoj rezoluciji EP poziva  Komisiju da osigura da sve države članice imaju  kompatibilne sustave za registraciju kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, te da razmisli o bazi podataka i za druge kućne ljubimce. Zastupnici smatraju da bi se kompatibilnošću sustava identifikacije i registracije pasa i mačaka smanjio opseg krivotvorenja dokumenata i nezakonitog trgovanja, čime bi se poboljšala dobrobit životinja i zdravlje životinja, te bi se lakše otkrio izvor izbijanja bolesti.

Nacrt zakona o Zdravlju životinja, neformalno je dogovoren između zastupnika Europskog parlamenta i ministara EU u lipnju prošle godine. O njemu će  se vjerojatno glasati u drugom čitanju tijekom plenarne sjednice od 7.-10. ožujka. Ovim zakonom omogućuje se Europskoj komisiji da zatraži od zemlja članica da uspostave nacionalne baze podataka domaćih životinja, kako bi se osigurala učinkovita prevencija bolesti. Zakon također predviđa obvezu za sve profesionalne čuvare  kućnih ljubimaca i prodavača da budu registrirani.