Inicijativa Kulturnjaci 2016 ne odustaje od zahtjeva za smjenom Hasanbegovića

Predstavnici inicijative Kulturnjaci 2016 ponovo su upozorili na sporne izjave ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Kulturnjaci su istaknuli da je zavladala atmosfera straha, pri čemu političke elite računaju na efekt otupljivanja.

Više od tri tisuće radnika iz sektora kulture potpisalo je zahtjev za smjenom ministra Hasanbegovića zbog, kako tvrde, negiranja antifašističkog nasljeđa, simpatiziranja fašističke NDH i mjera koje zazivaju nacionalističko jednoumlje. No, predvodnici inicijative tu ne misle stati. Na našim tribinama pokušat ćemo detaljno objasniti i argumentirati o čemu se radi. Naime, borimo se da područje kulture ne bude vođeno političarima kroz prizmu ekstremnog političkog nadzora, rekla je operna umjetnica Dunja Vejzović.

Za razliku od ministra Hasanbegovića, mi nismo "takozvani kulturnjaci", kako nas nazivaju on i njegova pomoćnica, tvrde operna primadona Dunja Vejzović, kazališni redatelj Ivica Buljan i drugi predvodnici inicijative. Filmski redatelj Zvonimir Jurić kaže kako je sasvim je jasno da je ministar Hasanbegović došao na mjesto ministra kulture samo iz jednog razloga, a to je zbog svojih ideoloških, svjetonazorskih stavova. Te stavove oni nazivaju profašističkima i protuustavnima.

Navode Hasanbegovićevo veličanje ustaša kao mučenika u listu "NDH" 1996. godine. Zatim njegovu nedavnu izjavu da je antifašizam floskula i da se ne nalazi u hrvatskome Ustavu. Nedavno je objavljen i Hasanbegovićev govor star tri godine, u kojemu je ratni poraz NDH 1945. nazvao našom najvećom nacionalnom tragedijom.

Prozvani ministar nije htio komentirati najnoviji istup svojih protivnika. Za sebe tvrdi da je demokrat i kulturni pluralist. No, pobunjeni kulturnjaci uporno traže sastanak s premijerom Oreškovićem te najavljuju seriju tribina i prosvjeda. Na njima će pokušati okupiti što veći broj potpisnika inicijative.