Kako izgleda praktična nastava u hrvatskim školama

Gotovo deset milijuna kuna vrijednost je projekta u kojemu zadarski srednjoškolci uče sve o  uzgoju jagoda. Kako izgleda praktična nastava Poljoprivredne škole 'Stanka Ožanića' provjerila je i ekipa HTV-a u mjestu Babin Dub pored Zadra.

Vrijedni praktikanti pohađaju drugi razred srednje škole, smjer fitofarmaceut. Zahvaljujući europskom novcu uče u praktičnoj nastavi nešto potpuno novo. Hidroponski uzgoj jagoda koji se rijetko viđa u našoj zemlji. Ovaj moderni način uzgoja uvelike se razlikuje od onog što se smatra poljoprivredom. Nema zemlje, a sadnice rastu u strogo kontroliranim uvjetima.

Učenici kažu da uz nove tehnologije nema prevelike muke u cijelom procesu. U supstrat od kokosovih vlakana se stavljaju jagode. Zaim se stavljaju sadnice, imaju malo duži korijen, koji se odreže, te se jagode postave u već pripremljene rupe, objašnjavaju. Hidroponija kao metoda postoji tridesetak godina, ali se slabo primjenjuje u našoj zemlji, pa uz učenike i profesori uče konkretnim stvarima.

Prošli su i dodatnu edukaciju baš kako bi znali sve o ovakvom uzgoju. Tako od ovog projekta, kojeg u potpunosti financira Europska unija, svi imaju koristi. Učenici, škola i poljoprivrednici. Prva berba najavljena je u travnju, a za početak očekuje se dvjestotinjak kilograma jagoda.