Plemenita akcija učenica u Križevcima raznježila građane

Svakoga utorka prostor Crvenoga križa u Križevcima posjećuju gimnazijalke koje članovima tek osnovanog kluba dijabetičara mjere razinu šećera u krvi. 

Dolazak učenica postala je praksa koja dijabetičarima olakšava tegobe s bolešću i svakodnevicom. U početku nismo znale u što se zapravo upuštamo, ali kad smo došle ugodno smo se iznenadile. Družimo se s ljudima koji su dosta stariji do nas, no usprkos tome sklopile smo dobra prijateljstva. Mislim da se njima sviđa, a i nama isto, kaže učenica Sabina Srbljanović.

Učenicama se sviđa ovakav način komunikacije sa sugrađanima jer kažu da tako upoznaju ljude iz svojeg grada, doznaju za njihove tegobe i probleme te stječu nova iskustva. Uz razinu šećera, gimnazijalke članovima kluba mjere i tlak. Zajedno s njima, u ovoj plemenitoj akciji pomoći građanima s dijebetesom sudjeluju i profesori. 

Tek smo u fazi upoznavanja i radimo vježbe da vidimo u kakvom su oni stanju te koliko toga mogu. Znači, tipične vježbe razgibavanja i malo zagrijavanja za početak. Veliki je raspon godina, ima i starijih i mlađih, a sve ih treba uskladiti, kaže profesorica Magdalena Markešić.

Tako je za križevačke dijabetičare utorak postao dan za rekreaciju, druženje i kontrolu, a za gimnazijalke - dan da praktičnu nastavu.