Istraživanje pokazalo da svakom petom djetetu u Hrvatskoj prijeti siromaštvo

Svakom petom djetetu u Hrvatskoj prijeti siromaštvo, pokazalo je porazno istraživanje koje su proveli stručnjaci sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta.

Istražili su što znači biti siromašan među vršnjacima i kako se mladi s tim nose, te postavili pitanje kako prekinuti začarani krug siromaštva. Štićenica splitskog Doma za djecu Katarina Kožul može odahnuti, jer uspjela je napraviti veliki korak za svoju budućnost. 

Naime, ako se institucije dogovore i podijele troškove njezina studija moći će upisati fizikalnu terapiju. Ovo mi je bio stvarno ogroman vjetar u leđa. Nadam se da ću uspjeti zaslužiti što bolje ocjene, nabaciti petica da uspijem i sve to zaslužim, jer ipak je to ispunjenje životnog sna, kaže Katarina.

Istraživanja pokazuju kako je i za djecu iz jednoroditeljskih i iz obitelji s više djece povoljan vjetar u leđa sve slabiji. Mnogi od njih nemaju sredstava za školovanje, nemaju pristup informacijama i nemaju resurse koji bi im mogli pomoći. Stoga, umjesto skupog školovanja, sve ranije počinju tražiti posao.