Hrvati izradili aplikaciju koja rješava problem šuma u uhu

Osobe koje imaju povremeni ili stalni šum u ušima, tinitus, zbog kojeg imaju veće ili manje neugodnosti mogu odahnuti jer je nakon godina istraživanja tim hrvatskih znanstvenika, liječnika i inženjera izradio aplikaciju koja im uz pomoć terapije pomaže otkloniti taj iritantni šum. 

Terapijski dio aplikacije koristi "tailor made notched music therapy", što podrazumijeva slušanje glazbe s prigušenim dijelom zvukovnog spektra. Na taj način mozak počinje zanemarivati tu frekvenciju i zvuk tinitusa se s vremenom smanjuje.

Preporuka je koristiti aplikaciju minimalno sat vremena dnevno, a najbolji rezultati zabilježeni su nakon 90 minuta svakodnevnog slušanja s kvalitetnim slušalicama, u tihom okruženju. Rezultati se počinju osjećati nakon tri do šest mjeseci korištenja svakog dana, a napredak je moguće pratiti u statističkom dijelu aplikacije.

Inovatori, koji su izabrani između 20 najboljih projekata iz područja neuroznanosti u svijetu, zanimljiva su kombinacija profesionalaca. Riječ je o dva doktora, dva inženjera elektrotehnike i jednom bivšem sportašu.