Predstavljen vrijedni prsten s Kristovim monogramom iz trećeg stoljeća

Nakon što je za nedavne "Noći muzeja" u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu, u Karlovcu, postavljena vitrina s arheološkim izlošcima kao dio akcije "Muzej u gostima", kustos Gradskog muzeja Karlovac, arheolog Lazo Čučković u četvrtak je održao i predavanje o ranokršćanskim nalazima u Pokuplju. 

Rektor Nacionalnog svetišta Antun Sente najavio je da tim predavanjem počinje ciklus kulturnih događanja koji će se ubuduće održavati u velikoj dvorani Pastoralnog centra. Povjesničar Milan Kruhek je za izložene radove rekao kako su važna "kopča razumijevanja" prisustva kršćanskih zajednica u kontinentalnoj Hrvatskoj.

No, istovremeno je upozorio da ta nalazišta ipak nisu dovoljno istražena kako bi se dobio i dokazao širi povijesni ranokršćanski kontekst. Najvrijedniji nalaz je prsten s kršćanskim simbolima, datiran na treće stoljeće, nađen na lokalitetu špilje Vrlovka, kao grobni nalaz. Na prstenu je dupli križ koji je vlasnika, kršćanina štitio od mogućeg progona.

Na prstenu s Kristovim monogramom jedan križ predstavlja smrt, to je latinski križ, a drugi s krugom predstavlja križ sunca, tako mu je i službeni naziv, te prsten predstavlja ciklus života i smrti, rekao je Čučković. Tu su još i kopče iz Ozlja, Kiringrada i Logorišta, te ključ s križićem iz Vrlovke, kao i nekoliko novčića iz vremena Dioklecijana.