Koncert za spavanje

U Galeriji Miroslav Kraljević večeras će publika imati priliku poslušati  jedan neobičan koncert - koncert za spavanje koji će trajati od ponoći pa sve do izlaska sunca.

Koncert upriličuje grupa Mokre gljive  kojoj ovo nije prvi koncert nestandardne dužine. Znali smo imati dugačke koncerte i onda bismo svirali 5, 6 sati, i u međuvremenu bi ljudi zaspali, i onda kad bi se probudili bi rekli da im je pasala jako ta glazba za spavanje i tako je došla ideja da napravimo cijeli koncert samo za spavanje, ističe član grupe Ivan Šaravanja. A Vedran Živković dodaje da je ovo dijametralno suprotno od onoga što inače radimo, kao bend. Njihova je glazba inače glasnija, s puno distorzije, deranja, vrištanja i kaosa. Uglavnom improvizirana, kako kaže Tin Dožić, ali s osnovnim glazbenim kosturom koji se slijedi.

Koncert članovi grupe žele istražiti proces uspavljivanja glazbom, ali i testirati svoje granice, jer svirka će trajati gotovo 8 sati. Publika je pozvana da dođe u ponoć i da do izlaska sunca, do 6.33 ujutro, provede neko vrijeme u galeriji spavajući, po želji. Na taj način želimo izmjestiti publiku iz klasičnog konteksta spavanja, iz kreveta i želimo da galeriju dožive na jedan drugačiji način od onog izložbenog, objašnjava Lea Vene iz Galerije Miroslav Kraljević. Nisam nikada imala priliku do sada spavati u galeriji, tako da je meni zanimljivo iskoristit ovaj subotnji koncert kao jedno novo iskustvo.