Dolinu smrti, najsuše područje u SAD-u, prekrio cvjetni pokrivač

Dolina smrti, pustinja u istočnoj Kaliforniji poznata kao jedno od najsuših mjesta na svijetu i najniže, najsuše i najtoplije područje u SAD-u, zabljesnula je u jarkim, pretežito žutim bojama prošaranim bijelim, ružičastim i grimiznim nijansama.

To se dogodilo nakon što je zbog obilnih jesenskih kiša procvjetalo više od 20 vrsta pustinjskog cvijeća i prekrilo apokaliptični krajolik "Mad Maxa" cvjetnim prekrivačem, najimpresivnijim u posljednjem desetljeću, priopćila je služba tog nacionalnog parka čiju objave i fotografije prenose svjetski mediji. Nakon neuobičajeno snažnih oluja i poplava u listopadu prošle godine, cvjetna čarolija u Dolini smrti najimpresivnija je u posljednjem desetljeću, stoji u priopćenju uprave NP-a, čije se fotografije procvata milijuna pupoljaka prate na Instagramu.

Cvijeće je prekrilo pustinju intenzitetom kakav se nije vidio od 2005., a eksplozija boja prvo je zahvatila južne dijelove Doline smrti i širi se dalje na sjever. Ljubitelji prirode, biolozi, turisti i znatiželjnici pohrlili su u taj "mjesečev" krajolik kako bi uživali u ljepotama zlatnoga večernjeg jaglaca (Camissonia brevipes), facelija (Phacelia crenulata) i pustinjskog suncokreta (Geraea canescens). Taj neobični spektakl, neslužbeno nazvan "super cvatnjom", koji je potpuno preobrazio krajolik pustinjskih dina, stijenja i bodljikavog, škrtog raslinja, pripisuje se obilnim padalinama prouzrokovanim El Ninom.

U samo pet sati u Dolini smrti prošle jeseni znalo je pasti oko 76,2 mm kiše po četvornom metru, dok je uobičajeno 50,8 mm po četvornom metru godišnje. Na prvi vas pogled iznenadi to mnoštvo cvijeća i boje, a zatim raznolikost tog bilja, kazao je Alan Van Valkenburg, rendžer u NP-u. Dolina smrti poznata je po vrelini, a rekordna temperatura od 56,7 Celzijevih stupnjeva zabilježena je 1913. u području zvanom Furnace  Creek.

Ta je pustinja poznata i kao najniža točka u Sjevernoj Americi (-85,9 metara), ali u njoj se nalaze i planinski vrhunci pokriveni snijegom. Unatoč surovim uvjetima, Dolina smrti je dom više od 1000 sorti bilja te više vrsta šišmiša, vjeverica, kojota i pustinjskih muflona. Kako je zbog cvijeća u Dolinu smrti pohrlilo znatno više turista, djelatnici Nacionalnog parka upozoravaju da se cvijeće ne smije brati i da je strogo kažnjivo.