Slatka kuharica – Đakovo: Salenjaci

U srcu Slavonije Petra Jelenić je naučila sve o pripremi salenjaka, tradicionalne zimske slastice koja svoju prhkost zahvaljuje svinjskom salu kao jednom od sastojaka.

Pogledajte kako je Petra pripremila svoju verziju i iznenadila Slavonce.


Tradicionalni recept – Salenjaci

Tijesto
:
    1 kg glatkog brašna
    1 kocka svježeg kvasca
    7 dl mlijeka
    2 žličice soli
    2 žlice šećera
    1 jaje
    2 dl ulja
    40-ak dag samljevenog sala
Fila:
    Domaći pekmez od marelice – otprilike pola flašice od 7 dl
Premaz:
    šećer u prahu

Tijesto umijesiti, ostaviti da stoji polasata. Razvalajti tijesto, namazati salom, preklopiti, izlupati. Tijesto mora biti debljine 1 cm. Ponovno ostaviti tijesto da stoji pola sata. Tijesto na ovaj način razvaljamo i namažemo salom tri puta te svaki puta ostavimo da stoji pola sata. Zadnji put odrežemo rubove da tijesto buderavno te počnemo rezati kockice veličine 5x5 cm.

Napunimo svaku kockicu žlicom pekmeza, pospemo mljevenim orasima i presavinemo kockicu zavrćući rubove tijesta. Pećnicu ugrijemo na 220 °C. Peku se 20 minuta.

Kada su salenjaci pečeni, malo ih ohladimo te pospemo šećerom u prahu.

 
Moderni recept – Umm Ali, ali malo izmijenjen

Sastojci
:
    2 ploče pečenog tijesta za salenjake
    500 ml mlijeka
    srž 1 mahune vanilije
    2 žlice šećera
    1-2 žličice cimeta
    tostirani listići badema
    grožđice
    1-2 žlice meda
    500 ml slatkog vrhnja (35% mliječne masti)

Pečeno tijesto za salenjake izlomiti na manje dijelove i staviti u keramičku posudu. Preliti s malo meda. Dodati šećer, cimet, tostirane listiće badema i grožđice. Malo i lagano izmiješati.

U zasebnoj zdjeli zakipiti mlijeko s mahunom vanilije, te malo po malo lijevati preko tijesta. Tijesto mora upiti mlijeko, no ne smije se raspasti. Za kraj, izmiksati slatko vrhnje u šlag (po želji dodati malo cimeta) te namazati preko tijesta i staviti u pećnicu na 200°C, oko 15 minuta tj. dok dobije laganu smeđu koricu. Po žeji posuti listićima badema.

Epizodu Slatke kuharice, Slatka kuharica – Đakovo: Salenjaci , pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.