Igor Mavrin je najčitatelj u 2015.

Sa 189 pročitanih naslova u prošloj godini najčitateljem u 2015. proglašen je Igor Mavrin. A prvi put u šest godina, koliko se u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici na posudbenom dijelu za odrasle bira najčitatelj, ovu titulu nije osvojila čitateljica.

Ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen Farkaš napomenula je kako za ovu titulu nije dovoljno samo pročitati mnogo knjiga nego biti i uzoran član knjižnice. Uz veliki broj knjiga, vrlo je važno da je osoba dugogodišnji član knjižnice, da sudjeluje u drugim aktivnostima knjižnice, da redovito vraća posuđenu građu i da ima što manje zakasnine, napomenula je Pađen Farkaš.

Najčitatelj Igor Mavrin, inače član Kandidacijskog odbora osječke kandidature za europsku prijestolnicu kulture, napomenuo je kako nije bio svjestan koliko je knjiga pročitao, a velik udio ima stručna literatura koju proučava upravo zbog kandidature Osijeka. Nisam imao dojam da sam toliko knjiga pročitao. Čitam klasičnu i suvremenu književnost, pratim povijest, filozofiju, dosta je tu i stručne literature, rekao je Mavrin, te dodao dvije zanimljive činjenice, a to su da se katkad koristi i metodom brzog čitanja ako je u stisci s vremenom, te kako baš i ne voli moderne formate knjiga u elektroničkom izdanju, drža su mu ona tiskana.

Dodjeli priznanja nazočan je bio i zamjenik gradonačelnika Osijeka Vladimir Ham koji je rekao kako je napokon shvatio otkud Igoru toliko znanje. Zaista mi je drago što postoji ovakav izbor jer on je priznanje ljudima koji puno čitaju. Ove smo godine izborom razbili dvije predrasude, a to je da žene najviše čitaju, a drugo je što smo konačno otkrili otkud Igoru toliko znanje prilikom sastavljanja prijavne knjige Osijeka za europsku prijestolnicu, dodao je Ham.