Kineskom filmu 'Pjesnik na poslovnom putu' Veliki pečat ZagrebDoxa

Nagradu Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji dvanaestog izdanja ZagrebDoxa osvojio je kineski film 'Pjesnik na poslovnom putu' Jua Anqia, dok je u regionalnoj konkurenciji pobijedio hrvatski dokumentarac '4.7' Đure Gavrana.

Poetičan, provokativan i prekrasan film 'Pjesnik na poslovnom putu' nagrađen je zbog snage i vještine s kojom spaja neočekivane društvene činjenice i uzbudljiv prikaz umjetnosti i osobnih tema, ističe se u obrazloženju žirija.

Gavranov film nagrađen je za dojmljiv prikaz bivšeg alkoholičara na putu oporavka te detaljno razrađenu strukturu i inovativnu, ekonomičnu montažu i uključivanje publike jednostavnim filmom o običnom čovjeku punom iznenadnih preokreta i otkrića.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobila su dva filma, 'Ruski djetlić' Chada Gracie, koji 'inovativno pristupa političkim i osobnim temama i izrazito emotivno nabijenoj političkoj prošlosti i sadašnjosti ukrajinskog društva', te britanski 'Reci proljeću da ne dolazi' Saeeda Tajia Faroukyja, svjedočanstvo o ratu iz rijetko viđene perspektive afganistanskih vojnika.

Posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji osvojili su dansko-srpski film 'Flotel Europa' Vladimira Tomića o autorovim godinama izbjeglištva u Danskoj i mađarski 'Vlak nade' Klare Trencsenyi, o jednoj od rijetkih preostalih, a u socijalizmu vrlo popularnih 'pionirskih dječjih željeznica'.

Nagrada Mali pečat, za najboljeg autora ili autoricu do 35 godina starosti, dodijeljena je švicarsko-njemačkom filmu 'Iznad i ispod' Nicolasa Steinera, enigmatičnom uratku koji 'omogućuje gledatelju da uspori i uroni u život likova s rubova društva koji, u svojim naizgled izgubljenim i besciljnim životima, uspijevaju pronaći divljenje, ljepotu i ljubav'.

Posebno priznanje u toj kategoriji dobili su srpski film 'Abdul i Hamza Marka Grbe Singha te hrvatski 'Sanja' Nikice Zdunić.

Nagradu Movies That Matter, koja se dodjeljuje filmu što na najbolji način promiče ljudska prava, dobio je američki film 'Moj Alep' Melisse Langer, autentičan prikaz situacije jedne sirijske obitelji pogođene ratom.

Posebno priznanje dodijeljeno je britanskom filmu 'Kod frizera' izraelske redateljice Iris Zaki te slovenskom 'Dom' Metoda Peveca, koji otvara probleme postranzicijskih društava bivše Jugoslavije.

Učenici IX. Gimnazije u Zagrebu najboljim iz programa Teen Dox, proglasili su film 'Filharmonija s deponija' američkih redatelja Grahama Townsleya i Brada Allgooda.

Direktor festivala Nenad Puhovski dodijelio je Nagradu Mojoj generaciji švedskom filmu 'Don Juan' Jerzyja Sladkowskog.

Natjecateljski dio Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox završio je večeras dodjelom nagrada, a sutra će se još prikazati nagrađena ostvarenja i filmovi za koje je bilo najviše interesa. U proteklih tjedan dana ukupno je prikazano 160 filmova u svim programima, u međunarodnoj konkurencije za nagrade su se natjecala 24 filma, a u regionalnoj njih 27, među kojima i 12 hrvatskih.