Večeras ćemo doznati dobitnike Oscara

Koji će filmovi i filmaši obilježiti ovogodišnju dodjelu najpopularnije filmske nagrade na svijetu? Odgovor na ovo pitanje doznat ćemo na 88. svečanoj dodjeli Oscara koja se u noći s nedjelje na ponedjeljak održava u hollywoodskom teatru Dolby.

Godišnje nagrade Američke filmske akademije dodjeljuju se u 24 kategorije, a o njima odlučuje gotovo pet tisuća i osamsto članova Akademije.

Noć filma, glamura i zabave mogla bi postati povratničkom noći za prošlogodišnjeg laureata Alehandra Gonsalesa Injaritua. Meksički je redatelj lani slavio filmom BIRDMAN, a ove je godine veliki favorit za svoj spoj akcijske drame i vesterna POVRATNIK. Film među osam naslova nominiranih u kategoriji najboljeg filma ima najviše nominacija, njih dvanaest. POVRATNIK je osim u kategorijama najboljeg filma i režije Oscaru najbliži u kategoriji najbolje glavne muške uloge. U njoj će gotovo sigurno trijumfirati Leonardo Di Caprio nakon što je dosad pet puta nominiran za Oscara koji nije dobio.

Ipak, najveći bi broj nagrada mogao osvojiti znanstveno-fantastični spektakl POBJEŠNJELI MAX: DIVLJA CESTA. Film će vjerojatno potvrditi dobar dio od ukupno deset nominacija koliko je zavrijedio četvrti dio serijala Georgea Millera.

Sedam nominacija ima znanstveno-fantastična drama MARSOVAC, dok su Oscarima u kategorijama najboljeg izvornog scenarija i najboljeg scenarija prema predlošku najbliži drama SPOTLIGHT i humorna drama OKLADA STOLJEĆA. Šest nominacija ima MOST ŠPIJUNA, dok je drama SOBA s ukupno četiri nominacije za Oscara favorit u kategoriji najbolje glavne ženske uloge za Brie Larson.

Popis osam naslova nominiranih za najbolji film zaključuje romantična drama BROOKLYN koju je Britanska akademija filmskih i televizijskih umjetnosti proglasila najboljim filmom matične kinematografije. Oscar za najbolju sporednu žensku ulogu mogao bi pripasti Aliciji Wikander iz filma DANKINJA ili Kate Winslet za nastup u filmu STEVE JOBS. Sylvester Stallone napokon bi mogao dobiti nagradu za interpretaciju boksača Rockyja Balboe, i to u filmu CREED - LEGENDA JE ROĐENA.

Među filmovima izvan engleskog govornog područja najveći se izgledi daju mađarskoj ratnoj drami SAULOV SIN, među dugometražnim animiranim filmovima kinohitu IZVRNUTO OBRNUTO, a među dugometražnim dokumentarcima filmu AMY o životu i karijeri britanske pjevačice Amy Winehouse.

Drugi put u karijeri dodjelu Oscara vodi komičar Chris Rock.