Mladi virtuoz Luka Norac

S nepunih osamnaest imati solistički nastup s orkestrom san je svakog mladog glazbenika. Ostvario se Luki Norcu, učeniku četvrtog razreda splitske Glazbene škole 'Josipa Hatzea'. Nedavno je na saksofonu zasvirao uz Prašku filharmoniju i dobio sve komplimente. Dovoljan razlog da Luku bolje upoznamo.

Luka Norac uz korepetitoricu Katarinu Gekić i profesora Dragana Colića na saksofonu niže međunarodne uspjehe. Moj stric je svirao saksofon i kao mali gledao sam saksofon u crtićima. Bio je zanimljiv njegov zvuk i izgled. Izbor se dogodio prije srednje škole… kad vas nešto ide, kad guštate u tome, to odaberete naposljetku, iskreno kaže Luka.

Profesor Dragan Colić komentira Lukin nedavni nastup s Praškom filharmonijom. Svirao je Koncert za alt saksofon Aleksandra Glazunova. Prigodu sviranja dobio je kao laureat u kategoriji saksofona na praškom natjecanju mladih glazbenih talenata 'Praha 5' koje organizira Grad PragPraška filharmonija. Koncertom je ravnao Leoš Svárovski. O tome profesor Colić kaže: Svirat Glazunova je izazov za sve saksofoniste, pogotovo s orkestrom. To je san svih saksofonista jer ga nemate često priliku svirat s orkestrom. Luk će taj nastup ostati u pamćenju, jer prva svirka s orkestrom zauvijek ostaje u pamćenju. Fenomenalan je to osjećaj… profesionalci, iskusan dirigent, fenomenalno iskustvo. Kad stane na binu Luka kaže da postaje drugi čovjek, tu pokažem sve, tu svoju drugu stranu koja se dobila kroz saksofon. Igrao je Luka i nogomet 7 godina, ali je ljubav prema saksofonu prevagnula.

Luka je s kolegom Ivorom Zlodreom svirao i teško bolesnoj djeci. Ni trenutka nisu dvojili oko nastupa. Čega je bit ovog sviranja nego da su drugi sretni, sažeo je lijepo bit svega Ivor. Kad dobijete priliku da možete usrećiti djecu koja proživljavaju teške trenutke osjećate se malo više čovjek, dodaje Luka.

Ove godine Luka će planira upisati Glazbenu akademiju. S jedne strane mi je žao što nećemo raditi skupa, a s druge sam sretan zbog svega što smo napravili, iskren je profesor Colić. I dodaje - Luka plijeni šarmom, sigurnom i samouvjerenom izvedbom dostojnom zrelog profesionalca.


Dodajmo da Luku možete čuti večeras na koncertu koji priređuje s kolegom saksofonistom Lukom Relićem u sklopu ciklusa 'Mladi glazbenici u Matici Hrvatskoj'. Početak je u 20 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, u Zagrebu.