Male čipkarice iz Primoštena

U Primoštenu se čipka stoljećima, a da se čipkarstvo u tom mjestu uistinu prenosi s koljena na koljeno, uvjerila se i ekipa HRT-a.

Tajne čipkarstva uče malene Primoštenke već u osnovnoj školi gdje im za izvannastavnu aktivnost trebaju igla, konac i jastuk odnosno kušin. Najmlađoj primoštenskoj čipkarici tek je 8 godina.

Krivac za tu izvan nastavnu aktivnost ravnatelj je Primošten, Nedjeljko Marinov, ali i 'štorije' njegove bake koja je polazeći ovdje osnovnu školu, tada šestogodišnju, znači prije 1. svjetskog rata, u kurikulumu imala i čipku. Gotovo stoljeće nakon, čipkarstvo je ponovno u školskim klupama. 

Mlada čipkarica Zara Perkov kaže da je čipku odabrala jer joj se činilo najzabavnije, a i čula je kako su stare Primošetnke radile čipku te je i sama poželjela čipkati. Mnogim djevočicama bio je ovo prvi susret s iglom i koncem, pa je u početku čak i malo krvi bilo, prisjetila se Lorena Gracin, članica Udruge 'Pekljice'

No odustajanja nema.  Uz čiste ruke i volju, njavažniji rekviziti su konac, igala, prstenja i kušin. I treba znati čipkarske 'bodove' - punto kapa, gusti punat, grahići, pekljica i pauk, otkriva Zara. Najmlađoj primoštenskoj čipkarici tek je 8.
 
Loreni, nekadašnjoj tajnici škole srce je puno, jer je čipka stvarno nešto što je zahtjevno i iziskuje ljubav prema tome... A ove se djevojčice svakoga tjedna ovdje sa smiješkom vraćaju. Motivi su im razni. Većinom s 'opleće' košulja, neizostavna u ormaru svake Primoštenke. Zadovoljna i razrednica, Amalija Pancirov, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Ponosna je vlasnica čipkarskih naušnica.

Bez sumnje, Primošten za svoju čipkarsku budućnost ne treba brinuti.