Kako izgleda hrvatska 'učionica budućnosti'

Osnovna škola u Popovači kao šesta u Hrvatskoj, opremljena je 'učionicom budućnosti' zahvaljujući suradnji Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet i tvrtke Samsung Elektronics, a nova će oprema omogućiti interaktivno učenje uz podršku najnovijih informacijskih tehnologija.

Projekt je, uključujući opremu i informatičko osposobljavanje nastavnika, vrijedan oko 300.000 kuna. Osnovna škola u Popovači sa 750 učenika, već je i ranije u nastavi koristila suvremenu tehnologiju, i prethodnik je novog trenda u podizanju razine hrvatskoga obrazovnog standarda, rekao je njezin ravnatelj Dražen Mlakar.

U školi je već ranije uveden sustav 'klikom do 'škole', što je bila preteča e-imenika, proveden je projekt sigurnosti korištenja interneta kao i pokusno testiranje projekta novog kurikuluma. Vjerujem da će ova osnovna škola biti plodno tlo za novu informatičku opremu. Naša je želja da u Hrvatskoj imamo što više ovakvih škola, koje primjenjuju najsuvremeniju tehnologiju, rekao je ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić.

Učenici OŠ Popovača su na 30-ak tableta demonstrirali rad nove informatičke tehnologije, a uspostavljena je i veza s IX. Gimnazijom u Zagrebu, koja također raspolaže digitalnom učionicom. Iako hrvatski obrazovni sustav u implementaciji novih tehnologija zaostaje za standardima Europske unije, u Popovači vjeruju da će ih ova modernizacija nastave uz pomoć računala učiniti spremnijima za tržište rada.