Grad Šibenik organizirao tečaj programiranja za mlade

Dok su programeri na tržištu rada tražena roba, informatika je kod nas i dalje izborni predmet. Kad neće školski sustav - hoće Grad Šibenik. U sklopu projekta 'tech kids' organizirao je tečaj programiranja za najmlađe.

Interes je golem, nastava se prati na engleskom, a osnove programiranja stječu kroz popularnu igricu 'Minecraft'. Uči se i o web dizajnu, 'start up' kulturi i još koječemu. Dvanaestogodišnji Bruno Skelin obožava kompjutore. Putem igrica je naučio engleski, a želja mu je naravno, postati informatičar.

Volio bi napraviti neku igricu ili aplikaciju koja je jako popularna, kaže Bruno. I godinu dana mlađi Filip engleski je usavršio igrajući se na računalu. Već sada dobro zna da se s njime može puno toga. Najviše me privlači 3D printanje, jel bi bilo dobro isprintati nešto što bi drugim ljudima moglo pomoći, kaže.

Stručnjaci kažu kako naša djeca nisu ništa manje talentirana nego, na primjer, njihovi vršnjaci u SAD-u. No, velika je razlika što njihov sustav ovakve talente prepoznaje i usmjerava u daljnje školovanje, a kod nas je informatika i dalje izborni predmet.

'Tech kids' projekt grada Šibenika trebao bi to promijeniti. Ulaganje u znanje ove vrste isplatit će se svima. Djeca će izbrusiti svoje talente, a lokalna zajednica dobiti stručnjake koji su danas toliko traženi na tržištu rada.