Međunarodnu reviju filma za djecu i mlade u Čakovcu

Obzirom da je agresivnost suvremenih medija potisnula zastupljenost medijske kulture u školama, čakovečki Centar za kulturu organizira Međunarodnu reviju filmova za djecu i mlade.

U četiri će dana čak tri tisuće djece u Centru za kulturu pogledati 7 filmova iz Njemačke, Italije, Finske, Norveške, Latvije, Švedske i Hrvatske. Projekcijom njemačkog 'Rico, Oskar i mračne sjene' otvorena je ovogodišnja revija filmova.

Ove godine novost su filmske radionice koje se održavaju odmah nakon gledanja filma. Analizirat ćemo film, malo ćemo razgovarati o tome kako ih se film dojmio, a zatim ćemo pričati o osnovnim filmskim izražajnim sredstvima, o planovima, o rakursima i pokretima kamere, o glumi, ističe Ljiljana Ille, voditeljica radionice

Centar za kulturu na taj se način pridružio programu 'Kreativna Europa i media', čime je definirana filmska pismenost kao ključni element medijske pismenosti i razine razumijevanja filma. Filmovi, čijem prikazivanju prethodi stručni uvod u gledanje, dragocjena su dopuna pomalo zapostavljenoj medijskoj kulturi. Činjenica je da bi njoj trebalo daleko više prostora, ali budući da je hrvatski jezik sam po sebi vrlo kompleksan, naprosto nemamo previše prostora za dati medijskoj kulturi. A jako je važno da djeca znaju gledati film, da znaju procijeniti koji je film dobar, koji nije, kaže Tihana Preksavec, učiteljica hrvatskog jezika iz 3. OŠ Čakovec.

Odaziv vrtićke djece, osnovaca i srednjoškolaca Čakovca i okolice na ovogodišnju Međunarodnu reviju filma za djecu i mlade je rekordan. Nama je namjera pokazati film koji želi biti umjetnička forma, koji se koristi izražajnim sredstvima filma koji su tretirani na umjetnički način i u umjetničkoj formi, a mi želimo da ih djeca uče prepoznavati, jasna je Marina Oskoruš iz Centara za kulturu.

A mjesto susreta s lijepim dječjim europskim filmovima za sjećanje, do 3. ožujka je čakovečki Centar za kulturu.