U Kinu Europa izbor filmova s prošlogodišnjeg festivala 'Mostra'

Zagrebačko kino Europa ugostit će treću godinu zaredom program "Venecija u Zagrebu", u okviru kojega će se od 2. do 6. ožujka prikazati osam filmova s prošlogodišnjeg izdanja tog prestižnog fimskog festivala.

Jedan od atraktivnijih naslova je "Bigger Splash" Luce Guadagnina, u kojemu Tilda Swinton glumi popularnu rock glazbenicu koja se u društvu partnera u malom talijanskom mjestu oporavlja od operacije glasnica. Ono što je trebalo biti mirna svakodnevica mijenja se kada joj dolazi kolega (Ralph Fiennes), koji joj pobuđuje stare uspomene i strasti, što dovodi do sasvim neočekivanih situacija.

Među odabranim filmovima je i "Iščekivanje" Piera Messine, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche te "Ana Vama za ljubav" Giuseppea M. Guadina, koji je na Mostri osvojio priznanje Coppa Volpi za najbolju glumicu (Valeria Golino). Tu je i ostvarenje talijanskog redateljskog veterana Marca Bellocchija "Moja vlastita krv", najavljen kao mračan i enigmatičan film o uroti, izdaji i korupciji s dvije paralelne radnje smještene u 17. stoljeće i u današnjicu.

Prikazat će se i talijanski kandidat za Oscara, film "Ne budi zao" Claudija Caligarija koji u pomalo pasolinijevskoj maniri pruža uvid u život talijanske mafije u predgrađima Rima sredinom devedesetih. Program uobičajeno donosi i restauriranu verziju jednog od talijanskih filmskih klasika - film "Hoćemo pukovnike" Marija Monicellija iz 1973. godine. 

Uz igrane filmove prikazat će se i jedan dokumentarni "Najmanja vojska na svijetu" Gianfranca Pannonea o službenoj papinskoj gardi, te jedan mockumentary - "Ovčice" Alberta Caviglie. Riječ je o "urnebesnoj i satiričnoj fiktivnoj priči", snimljenoj kao da se radi o dokumentarcu. Film, koji na neuobičajen način pristupa delikatnoj temi antisemitizma, dvostruko je nagrađen na prošlogodišnjoj Mostri.