U Berlinu održan jedinstven koncert za izbjeglice

U dvorani Berlinske filharmonije 1. ožujka održan je besplatan koncert za izbjeglice i volontere pred okupljenim mnoštvom od 2200 osoba i s tri vrhunska dirigenta.

Okupljeni su u Berlinu, u dvorani ugledne Filharmonije, jednog od svjetskih hramova klasične glazbe, prisustvovali jedinstvenom koncertu. Ulaznice su im darovali šefovi triju najuglednijih berlinskih orkestara - Simon Rattle, Daniel Barenboim i Ivan Fischer, zaželjevši dobrodošlicu ljudima koji su pobjegli iz svojih zemalja i zahvalivši onima koji im pomažu na njihovu teškom radu i angažmanu.

Iz sveg srca, dobrodošli u Berlin. Jezik glazbe svi dobro razumijemo, rekao je na pozornici intendant Berlinske filharmonije Martin Hoffmann publici uoči koncerta. Barenboim i Fischer izgovorili su nekoliko riječi dobrodošlice na arapskom. Tijekom sat i pol svaki je maestro dirigirao vlastitim orkestrom - Barenboim orkestrom Državne opere, Fischer orkestrom Konzerthausa te Rattle filharmonijskim orkestrom.

Na programu je bio Mozartov klavirski koncert koji je dirigirao Barenboim, ujedno solist za klavirom, Klasična simfonija Prokofjeva pod dirigentskom palicom Ivana Fischera te dva stavka Beethovenove Sedme simfonije pod ravnanjem Rattlea. Na koncertu pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel jedini prisutan član vlade bio je ministar financija Wolfgang Schauble.

Njemačka je primila više od milijun migranata 2015., čime je potaknula niz velikodušnih akcija u njemačkom društvu, ali i mnogo napetosti uz porast populističkih pokreta i napade na prihvatne centre za migrante, napose na području bivše Demokratske Republike Njemačke.