144. godišnjica rođenja Marije Jurić Zagorke

Centar za ženske studije koji upravlja Memorijalnim stanom Marije Jurić Zagorke svake godine obilježava godišnjicu Zagorkina rođenja. Ove godine pripremile su zanimljiv program namijenjen svim uzrastima. 

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, otvoren je za građanstvo, uz besplatno stručno vodstvo, od 11-16 sati, danas na Zagorkin rođendan te u nedjelju 5. ožujka, uz prikazivanje dokumentarno-igranog filma ‘Zagorka’ autorice Biljane Čakić Veselić u 14 sati u produkciji Fade-in.

Danas u 18 sati održat će se predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Marija Novaković (1885-1960) bila je obrazovanjem učiteljica glasovira. Budući da je učila i operno pjevanje, u međuratnom životu Njemačke prehranjivala se pjevanjem na različitim pozornicama. Kasnije je svirala glasovir u orkestrima koji su pratili filmske predstave. Godine 1931. hospitalizirana je u berlinskoj Klinici Herzsberge, a 1932. otpremljena je u zagrebačku Kliniku za psihijatriju Vrapče gdje je provela ostatak života. U takvom ograničenom i kontroliranom okolišu počela je likovno stvarati i uz podršku dr. S. Župića izgradila raznolik i velik opus outsajderske umjetnosti koji je nekoliko puta izlagan javnosti. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

Sutra, 3. ožujka u podne, u Multimedijalnom institute MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje.

Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju. Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastanak je u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici! U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.

Sva događanje pratite na Facebook stranici Sretan rođendan Zagorka.