Vratili se na Zemlju nakon 340 dana u svemiru

Astronaut NASA-e Scott Kelly i ruski kozmonaut Mihail Kornijenko u kapsuli Sojuz, kako je bilo i predviđeno, spustili su se na Zemlju u stepi Kazahstana, nakon rekordnih 340 dana u svemiru, što je najdulja svemirska misija u sklopu priprema za buduće letove ljudske posade na Mars.

Astronauti su u 22:15 ušli u kapsulu Sojuz, procedura odvajanja od Međunarodne svemirske postaje počela je u 1.45 sati, a u 5:25 KellyKornijenko sletjeli su u Kazahstan. Na Međunarodnoj svemirskoj postaji redovito su prolazili liječničke preglede, a uzorci su im bili uzeti i prije leta u svemir te će ih se nastaviti pratiti još godinu dana nakon povratka na Zemlju kako bi se usporedili fiziološki učinci dugotrajnog boravka u Svemiru.

Kelly je postavio američki rekord kao astronaut koji je proveo najviše dana u Svemiru - ukupno 500. NASA će sada pručavati Kellyja i njegovog jednojajčanog blizanca koji je također astronaut kako bi vidjeli na koji način boravak u Svemiru utječe na vid, imunološki sustav, bakterije u crijevima, gubitak mišića i gustoće kostiju, mentalno zdravlje i druge zdravstvene aspekte.

Podaci koje prikupe pomoći će im u razvoju plana za moguću misiju na Mars koja bi trajala dvije godine, javlja Reuters.