Sve što ste htjeli znati o kupkama

Kupka je više od pranja tijela, njena primarna uloga jest poticanje cirkulacije, izbacivanje toksina iz tijela, opuštanje mišića.

U proljeće se organizam budi i proces čišćenja i aktivacije je nešto na što možemo utjecati i izbjeći nelagodne simptome poput proljetnog umora, raznih alergija koje se često očituju na koži i osjećaj natečenosti koji se nerijetko javlja.

U našem organizmu dvije su glavne tekućine, krv i limfa. Iako su jednako bitne, limfna tekućina nema iste karakteristike kao krvotok, jer ju ništa ne 'pumpa' i ne tjera da cirkulira tijelom, upravo zato govorimo o toku limfe i taj tok moramo redovito stimulirati želimo li da ona obavlja svoju primarnu funkciju, a to je eliminacija štetnih tvari iz organizma.

Kupke su odličan alat pomoću kojega ćemo osjećati se bolje, izgledati bolje i stimulirati limfni tok, kao i cirkulaciju. Osim toga, koristimo li eterična ulja u kupkama, ona će imati i blagotvoran učinak na naš živčani sustav.

U Dobrom jutru kozmetičarka Jasminka Herceg pokazala je kako pripremiti osvježavajuće kupke te govorila o čemu treba voditi računa pri tome.Đumbir kupka
    voda (36°-38°)
    krupna morska sol
    đumbir

Kod ove kupke bitno je paziti da temperatura vode bude između 36° i 38°. Nekoliko ploškica đumbira i šaku morske soli stavite u toplu vodu.

Đumbir ima snažno pročišćavajuće djelovanje i zagrijava cijeli organizam, pa će te vrlo brzo nakon što legnete u ovu kupku osjećati toplinu izvana, ali i iznutra. Bitno je za vrijeme ove kupke piti vodu kako bi spriječili moguću dehidraciju. Na koži se može javiti lagana hiperemija (crvenilo) koje se može zadržati maksimalno sat vremena nakon kupanja.

Kako ova kupka potiče snažnu mikrocirkulaciju pogodna je i za uklanjanje najvećeg ženskog neprijatelja- celulita.


Kupka s eukaliptusom i ružmarinom
 
    voda
    krupna morska sol
    par kapi eteričnog ulja eukaliptusa
    nekoliko grančica ružmarina
Ova kupka odličan je izbor za one s respiratornim problemima i slabom cirkulacijom, kao i za sve koji su skloni proljetnim alergijama ili otečenim nogama. U ovoj kupki bilo bi idealno noge držati povišeno (možete iskoristiti malu loptu ili jastuk za plažu) kako bi olakšali limfi bolji protok.


Kleopatrina kupka

    med (3 žlice)
    punomasno ili kozje mlijeko (5 l)
    kosovo ili maslinovo ulje (1 dl)
    krupna morska sol (1 šaka)

Ova bogata kupka preporučuje se svima koji vole luksuz, kao i onima s jako suhom kožom.
Kadu napunite vrućom vodom, dodajte 4 litre punomasnog mlijeka i na štednjaku prethodno zagrijano još litru mlijeka pomiješanu s 3 velike jušne žlice meda, šakom morske soli i 1 dl kokosovog ili maslinovog ulja. Zagrijanu smjesu uliti u kadu i tek tada leći u kupku. Ova kupka obnovit će zalihe lipida i nahraniti kožu te stimulirati limfni tok.


Za sve tri kupke vrijedi isto pravilo: 20 minuta ležanja u istoj. Piti puno tekućine za vrijeme i sat vremena nakon kupke.

Uživajte!