Otkriveno što uzrokuje sijedenje kose

Grupa međunarodnih znanstvenika otkrila je da proces nastanka sijedih vlasi nije posljedica stresa, konzumiranja previše alkohola, uživanja u nikotinu, izlaganja suncu ili nedostatku vitamina, kako se dosad vjerovalo, već je određen genetskim naslijeđem, pa bismo se u budućnosti, umjesto odlaska frizeru mogli odlučiti za genetsku manipulaciju.

Znanstvenici su od 6000 osoba različitih rasa prikupili uzorke DNK te ustanovili  da se gen IRF4, koji određuje pigment prirodne boje kose, kože i očiju nalazi  na šestom kromosomu. Malo je vjerojatno da je IRF4 jedini gen koji utječe na proces rasta sijede kose, no znanstvenicima pruža mogućnost za nova istraživanja.

"Otprije znamo na koji način neki geni utječu na proces gubitka kose i na boju kose, no prvi smo put identificirali gen odgovoran za nastanak sijedih vlasti. Alela odgovorna za sijedu kosu zamijećena je prvenstveno kod Europljana. Prosječna srednja životna dob za pojavu sijedih vlasi kod bijelaca je oko 35. godine života, kod Azijata oko četrdesete, a kod potomaka osoba crne rase oko 45."

Gen IRF4 sudjeluje u proizvodnji i skladištenju pigmenta melanina koji utječe na boju kože, očiju i kose. Boja kose nastaje u melanocitima smještenima u korijenu vlasi, a s godinama melanociti prestaju proizvoditi pigment i kosa gubi prirodnu boju te sijedi.  "Saznanje o tomu na koji način IRF4 utječe na pojavu sijede kose moglo bi izmijeniti ovaj prirodni proces jer ćemo razmotriti mogućnost manipulacije tim genom kako bismo proces usporili", objasnili su znanstvenici.