Odvažne boksačice iz Pakistana

Boks je olimpijski sport popularan diljem svijeta, a u njemu se ravnopravno natječu i žene. Desetak djevojaka iz Pakistana, od kojih je najmlađoj tek osam godina, odlučilo je ostvariti svoju veliku želju i profesionalno se baviti boksom te tako stati uz bok muškarcima.

Petnaest mi je godina, a treniram otkako sam bila dijete. Kod kuće nisam trenirala redovito, no u klubu ne smijemo propuštati treninge. Nadam se da ću postati profesionalna boksačica, kaže jedna od njih Urooj Qambrani.

Već šest mjeseci svakoga dana nakon nastave dolaze u boksački klub, u kojem iskušavaju svoju tjelesnu spremu do krajnjih granica. Treniraju po nekoliko sati, a ovaj im izazov, kako kažu, nije pretežak. Upravo su ih muški uzori potaknuli da i same požele postići uspjeh te jednoga dana osvojiti medalju za Pakistan.

Unatoč patrijarhalnom društvu i strogoj podjeli između muškaraca i žena, stvari se polako mijenjaju. Tako su prve pakistanske boksačice sudjelovale na Južnoazijskim igrama prošle godine, a sve su češći i lokalni turniri na kojima nastupaju.