Izložba slavnog umjetnika Josepha Beuysa

Na obljetnicu Labinske Republike otvoren je i prvi bijenale industrijske umjetnosti. Prije dvije godine ova je manifestacija imala svoje uspješno prvo izdanje. 

Lukrecia De Domizio Durini za sebe tvrdi kako nije kolekcionarka umjetnosti, već skupljačica ljudskih odnosa. No, ova talijanska umjetnica na labinski je Pjacal iz vlastite kolekcije dopremila djela jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa. Na bijenalu sudjeluje više od 80 umjetnika iz cijelog svijeta, a upravo je jedno od glavnih zbivanja izložba slavnog umjetnika Josepha Beuysa.

Joseph Beuys je moj učitelj. Imao je velik senzibilitet i shvatio je da barunica Durini, kao i moj pokojni muž, veliki istraživač umjetnosti koji nažalost više nije živ, da nas dvoje možemo prenijeti njegov glas kako bi širili ideju ljubavi i društvenog napretka, kaže Lukrecia De Domizio Durini.

Labinski bijenale nastavlja se na baštinu 'Labin art expressa', a ima ambiciju u bivši rudarski grad dovesti posjetitelje zainteresirane za suvremenu, industrijsku umjetnost. Kroz pet godina, na mjestu zatvorenih rudnika trebao bi niknuti labinski podzemni grad. Tada bi se bijenale trebao nastaviti odvijati ispod zemljine površine.