Projektom 'STANADI' obnavlja se vrijedna srednjovjekovna jezgra Šibenika

Na svakom koraku šibenskih kala i trgova plemićki grbovi, kameni kapiteli, portali, vrijedne drvene vratnice. U mnogim starim kamenim kućama više nitko ne živi pa su vrijedni povijesni arhitektonski detalji prepušteni zubu vremena. 

Započet prije gotovo 30 godina projekt 'STANADI' - kojim se obnavlja 3300 vrijednih arhitektonskih detalja srednjovjekovne jezgre Šibenika, ovih dana doživljava renesansu. Nakon duge pauze nastavlja se obnova za što je grad Šibenik ove godine izdvojio 270 tisuća kuna.

U proteklih 18 godina uz pomoć donatora i gotovo milijun kuna u sklopu projekta 'STANADI' (STarine NAše DIvne)  obnovljeno je 38 detalja. Sada je na redu šest portala s vratnicama. Tri su iz 19. stoljeća, jedne su barokne i dvije recentne te su smještene na najfrekventnijim ulicama.

Mjerodavni kažu da će u Šibeniku za svakog restauratora uvijek biti posla. No, za sve to traže i donatore. Jer ovakvom dinamikom financiranja tisuće detalja neće stići obnoviti. A ima ih i mnogo više koji još nisu evidentirani.