Hrvoje i njegov šegrt

Nekadašnji Mali plac na tavanu u Sinkovićevoj ulici u Zagrebu prenamijenjen je u takozvani 'Art na tavanu'. Što to točno znači? Prema nazivu može se pretpostaviti da je neka umjetnost u pitanju, ali koja, čija i kakva? Odgovore je potražila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Hrvoje Majer rukama stvara svoj svijet. U njemu je umjetnost apsolutna vladarica. Što je još važnije za priču, svoja iskustva prenosi drugima. S 22 godine sam upisao Akademiju, otkrio da obožavam slikarstvo, da me jako inspirira i studirao sam slikarstvo u doba kad su svi rekli da je slikarstvo gotovo, kaže Hrvoje.

I bili su u krivu. Hrvoje je nakon studija otišao u London po još životnog iskustva. Tamo je otkrio portrete. Nekako mi je najlakše bilo emociju stavit u portret jer ljudsko lice je zapravo transparentno. Ako nije smrznuto, ako nije otuđeno, ako nije depresivno, a čak i kad je depresivno pokazuje određenu emociju.

U umjetnosti uživa s još 15-ak umjetnika na tavanu. Među njima je i Niko Čović (13). Od malena posjeduje nedvojbeni talent. Kad sam otkrio Hrvoja koji je zapravo prijatelj mojih roditelja i čuo da vodi nekakve tečajeve, onda sam odlučio otići malo popraviti i vidjeti što još mogu doradit tome svom talentu, otkriva razloge svojih posjeta 'Art tavanu' Niko. Hrvoja ne doživljava kao učitelja nego više kao prijatelja koji mu pokazuje što treba popraviti.

Precizni portreti i zadivljujući pejzaži rezultat su sjajne suradnje. Kist je jednostavno njihov emocionalni produžetak. Danas čovjek nema vremena za empatiju, nema vremena osjećati za drugog čovjeka jer mora misliti samo na sebe, na svoj uspjeh, na svoje račune, na svoje kredite i zapravo smo stvorili društvo koje nema empatije, ne brine za druge ljude, ističe Hrvoje. Čovjek zapravo kad pogleda lice onda samo vidi oči, nos, uši, usta i to je to. A ja vidim: žuta boja, plava boja, zelena boja, crvena boja i još emociju, objašnjava mladi Niko.

Boje na tavanu u Sinkovićevoj ulici razbijaju povremeno sivu svakodnevicu. Zadovoljni su zato i Hrvoje i njegovi šegrti.