Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka 'Godišnja doba'

Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka bit će u petak 4. ožujka predstava 'Godišnja doba' u režiji i dramatizaciji Ivana Gorana Viteza, koja na maštovit i duhovit način interpretira staru slavensku bajku koja prenosi poruku o skromnosti, dobroti i pravim vrijednostima u životu.

Kako se ističe u najavi, priča poznata pod mnogo naslova u više slavenskih zemalja te Grčkoj poučava o važnosti dobrote i skromnosti te o čudima koja se događaju kada silama prirode djevojčica pristupi neiskvarena srca. Kad dobrodušna sirotica Iskra, sluškinja na imanju nimalo dobrodušne gospođe Žofe i njezine zlobne kćeri Lede, od svojih gazdarica dobije neispunjiv zadatak, neobičan prijatelj pomoći će joj da ga ispuni. 

Ivan Goran Vitez u svojoj je prvoj režiji u lutkarskome kazalištu tu priču odlučio ispričati na malo drugačiji način, prilagođenu vremenu u kojem živimo, što se ne odnosi samo na kronološko, već i na biometeorološko vrijeme, stoji u najavi. U oba ta vremena izgleda da više nitko nije zadovoljan onime što jest, svi žele biti netko drugi, drukčiji i posebni ne shvaćajući da ih drukčijim i posebnim čini upravo to što jesu sami po sebi. Ljudi, a i priroda oko nas mijenjaju se i pretvaraju u nešto i njima samima neshvatljivo.

Pomažući razigranom Proljeću, tromom Ljetu, nervoznoj Jeseni i ljutoj Zimi, malena će Iskra pokušati pomoći i nama samima da se prihvatimo takvima kakvi jesmo i time budemo sretni, bez obzira na to puhala vani južina ili britki sjeverac, dodaje se. U ulozi djevojčice Iskre pojavljuje se Marta Bolfan Ugljen dok Ledu igra Dinka Vuković, a ostale su likove oživjeli Marina Kostelac, Katarina Perica Kirin, Mario Mirković, Jadran Grubišić i Siniša Miletić.