U Mateinim kreacijama zlatne godine 20. st. žive i danas

Zlatne 60-e i 50-e prošlog stoljeća na neki način žive još i danas. One su prisutne u ilustracijama i modi Matee Buqele. Ekipa Dobrog jutra provjerila je kako radi i što motivira Mateu.

Matea Buqele studentica je dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Radi portrete pin up djevojaka i odjeću inspiriranu prohujalim vremenom; 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća. Ideja se počela razvijati davno. Počelo je kad sam imala možda negdje pet ili šest godina. Počela sam crtati, a mama se i dan danas šali da sam crtala prije nego sam prohodala. Crtanje mi je bila velika ljubav. I istraživanje, smišljanje nekakvih svojih likova…

Matea crta olovkom, akrilom, akvarelom. Bilo kad i bilo gdje. Tramvaj, klupica… Ne smijem to reći, ali ponekad sam i pod nastavom znala crtati…  Matea crta pin up djevojke. Modeli su joj iz ovog vremena, a neodoljivo podsjećaju na one iz prošloga. Sve su to djevojke koje se bave se modelingom.

Ljubav prema tekstilu došla je kasnije. Počela sam izrađivati unikatne tapiserije, šalove… A i ljubav prema šivanju je došla u srednjoj školi.  Tako da je i nastavila školovanje spojiviši svoje ljubavi u jedno - smjer dizjan tekstila na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gjde je svoje crteže počela pretvarati u kreacije.

Ljepotu prošlog vremena  Matea je udahnula u svoje kreacije, a zaljubljenost u retro stil prenijela je na mnoge prijateljice i poznanice. Za ljubav prema 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća krivi su filmovi i glazba koju su slušali roditelji. Nisu me zanimale neke trenutne pjesme, nego meni je više bilo zanimljivo da slušam Jerry Lewisa ili Elvisa. Vremenom sam se počela više zanimati za tu eru. I rodila se ljubav prema toj modi gdje je žena na neki način otmjena, ženstvena, ali i seksipilna na jedan elegantniji način. I sve te heroine i glavne junakinje su mi se činile jako, jako kompletne kao ženski lik.

Matea bira materijale i uzorke koji su bili moderni u ono vrijeme. Želi naglasiti  posebnost svake djevojke pa radi unikatnu odjeću. Cilj joj je približiti današnje djevojke profinjenosti i seksipilu heroina iz onog vremena. Uzora je mnogo - Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn... za koje Matea vjeruje da su ikone koje će zauvjiek ostati živeI dan danas su mnoge djevojke diljem svijeta njima inspirirane i zapravo na neki način crpe svoje modne detalje ili modne izričaje iz tih glumica i modnih legendi.

Učinilo nam se kao da nas je vremeplovom netko vratio u prošlo stoljeće. Matea nas je potpuno prenijela u ono doba i ugodno iznenadila svojim radovima. Našem snimatelju obećala je napraviti ilustraciju za tetovažu. Čisti dokaz da neke motive i stvari ni vrijeme ne može izbrisati!