Portorikanka zaljubljena u Hrvata i Hrvatsku

Ekipa Dobrog jutra posjetila je jedan pomalo neobičan par. Neobičan jer  ona stiže iz Portorika, a on je iz Hrvatske. Svemu je kumovao New York.  Kako izgleda kad se jedna Portorikanka zaljubi u Hrvata, a zatim i u Hrvatsku zabilježila je kamera HRT-a.  

Maritere Berberena odrasla je u Portoriku i vjerojatno nije nikada mogla ni zamisliti da će se jednog dana preseliti u Hrvatsku. Na studiju kemije u New Yorku upoznala je budućeg supruga, fizičara Nikolu Poljaka, koji je ondje bio na doktoratu. Vjenčali su se nakon manje od godinu dana, a danas su ponosni roditelji male Gee. Bilo je jako brzo, ekspres, vjenčali smo se u Portoriku, Nikola me došao posjetiti i onda smo se odlučili vjenčati i odmah smo se odlučili da ću doći u Hrvatsku, prisjeća se Maritere. Bila je to ljubav na prvi, možda drugi pogled, Nikoli ni danas još nije jasno, ali zna da se jednostavno tako dogodilo. Otkad smo se upoznali stalno smo skupa i volimo se, iskreno kaže.
 
Iako joj nedostaje rodni dom, u Hrvatskoj je puno mirnije i sigurnije nego u Portoriku, kaže Maritere. Bicikliranje u gradovima, ukusna jela, prekrasna obala, pekare i kiosci na svakom uglu, sve je to oduševljava. Zbog jezika je bilo teško u početku, teško je bilo ne razumjeti svoju okolinu, ali onda sam počela učiti jezik i čim sam mogla komunicirati, bilo mi je bolje. Zahvaljujući Nikoli znanje hrvatskog stjecala je i na tržnici, a prvi rječnik hrvatskog koji je koristila napravio je upravo on. Prvo što je naučila bili su brojevi te 'dobar dan' i 'dobar tek'.

Nikola kaže da se Maritere u potpunosti uklopila u naš mentalitet. Jedino joj ponekad smeta - hladnoća. U Portoriku je toplo, glasni smo. Volimo se više ljubiti i grliti nego Hrvati, ali u obitelji mi je isto, iskrena je Maritere. I Nikola potvrđuje da se ljudi u Portirku ekspresivniji, ljudske interakcije su burnije, čini mu se da se više svađaju no ovdje u Hrvatskoj je sigurnije.

Nikola je zaposlen kao asistent na fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a Maritere iako je bila strastvena zaljubljenica u kemiju, danas djeci predaje španjolski. A naučit će ga i mala Gea, vrlo jednostavno je s njom Maritere govori španjolski i to ne samo zato što je više izložena hrvatskom nego i stoga da ne nauči njene pogreške iz hrvatskog jezika.


Hrvatska je udaljena od Portorika 8 000 kilometara, uskoro će ga posjetiti i mala Gea i upoznati svoju rodbinu.