Kraljevska kočija u modernom ruhu

Spoj starih kočija i moderne tehnologije bio je jednom zagrebačkom kolekcionaru povod na napravi jedinstvena vozila u svijetu - povijesne električne kočije.

U dvorištu dizajnera interijera i kolekcionara, zagrepčanina Miljenka Milinovića, pogledom na kočije otplovit ćete u daleku prošlost. Kraljevska kočija rađena je u Budimpešti početkom 18. stoljeća, a vozila je na području Bugarske, Mađarske, Austrije i Hrvatske. Vozila je rute Beč - Zagreb, između ostalog, po usmenom predanju i cara Franju Josipa i bana Jelačića, kazuje Miljenko. Kočiju je nabavio u vrlo lošem stanju te je kompletno konzervirana, konzervatorski riješena. Sve aplikacije na njoj i svi ukrasi, svi modeli su autohtoni iz 18.stoljeća. Ima ih 58 m i svi su pozlaćeni 24 karatnim listićima.

Miljenko ima desetak kočija. Viktorijanske, pogrebne, no dvije  kraljevske ipak su najposebnije. Sve kočije stare su stotinjak godina. Vukli su ih tada konji i tako prevozili ljude na Zagrebačkom, Turopoljskom, Varaždinskom području. Neke i diljem Europe.  Miljenko ih je kupio od raznih kolekcionara i odlučio im dati novi život. Nastao je tako njegov projekt elektro kočije za turističko razgledavanje. Taj projekt je jedinstven u svijetu, dakle ne postoji nigdje u svijetu autohtone povijesne kočije koje su prerađene u elektro varijantu turističkog vozila, ističe Miljenko.

To je kaže, cirkularna ekonomija. Od starog napraviti novo. Sve što ovakva kočija sada ima, ima i jedan najnoviji elektroautomobil. Upravlja se joystickom, posjeduje 4 monitora. Jedan je za pogled vožnje unatrag , jedan je s gps navođenjem po punktovima... Na kojima, na pet stranih jezika, turisti mogu čuti o znamenitostima tog područja. Tu su još i monitori za rad baterija i elektromotora.


Kočija u kojoj se nekada vozio ban Josip Jelačić, uskoro će po Zagrebu voziti sve koji to požele. Ruta od Katedrale, preko Dolca, Trga bana Jelačića, Krvavog mosta do Markova i Katarinina trga, zasigurno će biti posve novi doživljaj. Jedna od kočija već je uspješno odvozila rute po Opatiji. Bit će tu i 10 kočija za 10 gradova Jadrana. A pogrebna kočija, koja je prije 200-tinjak godina vozila u Hrvatskoj, otputovat će u New York i zo za ekskluzivne sprovode na najvećem groblju na svijetu.

Da bi kočije ponovno zaživjele, na svakoj je radilo desetak stručnjaka: od stolara, tapetara, elektroničara, konzervatora, restauratora... 35 godina bavim se opremom interijera, dizajnom interijera, unikatnim namještajem i opremom dvoraca, starih kuća, kamenih i drvenih, a ovo je samo posljedica te 'moje priče' i zapravo je za moju dušu i za srce, iskren je Miljenko.

I dodat ćemo još, za potpuno novi doživljaj Hrvatskih znamenitosti svih onih koji će ih razgledati vozeći se u ovakvim kočijama.