Lule inženjera Davorina

'Ide dedek ulicom, malko puši lulicom, prva kuća prvi broj, tu stanuje dedek moj' stara je dječja brojalica, a ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je gospodina Davorina Denovića koji je majstor izrade lula.

Ovo nije lula, rekao bi Rene Magritte. Ovo je snimka lule i jednog gospodina koji ih izrađuje. Davorin Denović je strojarski inženjer, a sve je počelo kao hobi jer puši lulu. S tim nemojte počinjati, ali uživajte u izgledu njegovih lula.  Počeo sam kao nekakvu stress terapiju, jer poslije nekakvog posla, trebalo mi je nešto da se opustim, prisjeća se Davorin.

Močvarni hrast, abonos, crni dub, morta odnosno crno drvo, nazivi su za drvo koje je prirodno crne boje. To je hrastovo drvo koje je raslo većinom uz obale Save. Sava je meandrirala tokom godina i došlo je do toga da su se dijelovi obale urušili. I to drvo je palo u šljunak, mulj, a kako je hrastovo drvo otporno ono je proživjelo 5 do 7 tisuća godina. A vadi se tako da se doslovno otkopava iz područja gdje postoji. Vadi se i prerađuje..., objašnjava Davorin. Po tvrdoći odgovara nekakvim lakšim metalima, vrlo ga je teško obrađivati, ali je to drvo vrlo trajno i ma jednu posebnu ljepotu. 

Nijedna Davorinova lula nije ista. Na svakoj pokuša napraviti nešto drukčije, koje rebro više ili ukras. Dakle, ovo nije lula. Ovo je Davorinova lula.