Upoznajte tamaskanske pse

Ekipa Dobrog jutra vodi vas u svijet kućnih ljubimaca. I to u leglo jedne rijetke pasmine, koja u  Hrvatskoj čak još nije niti priznata. Upoznajte tamaskanske pse - 'vuka' s dušom kućnog ljubimca.

Northern Glow i Stark su razigrani tamaskanski psi stari tek nekoliko mjeseci. Debbie i Dino Ignjatov vlasnici su njih sveukupno jedanaest. Počela sam s time što sam nabavila jedno štene, Jaspera, samo kao ljubimca s mogućnošću da se u budućnosti bavim uzgojem. Ali, moj glavni cilj bio je imati tamaskanskog psa za ljubimca, jer sam se zaljubila u tu pasminu. I kad sam ga nabavila bila sam oduševljena tom nevjerojatnom pasminom. Postala sam posve ospjednuta njima, priznaje Debbie. Izgledaju ko vukovi, a ponašaju se kao normalni psi. To je ono što danas većina ljudi i želi. Imati dobre pse, lijepe pse, poslušne pse i inteligentne pse, ističe Dino.  

Zbog sličnosti odraslih tamskana s vukom, mnogi ovu pasminu porijeklom iz Finske pogrešno smatraju agresivnom. Najviše mi se sviđa njihov karkater. Izlgedaju prekrasno, baš kao pravi vukovi, ali karakter im je izrazito druželjubiv i razigran. To su doista sjajni psi, ne krije svoje oduševljenje Debby. Ponašaju se živahno i sretno, pogotovo kod novih ljudi, vole upoznavati ljude. Savki put kad dođe netko novi oni se počnu veseliti, skakati i mole ih da ih maze, dodaje Dino.

Ovi arktički psi u prosjeku teže 40-ak kilograma, žive do 15 godina, a ženke na svijet donose između šest i deset štenaca. Radi inteligencije dosta se koriste kao radni psi, u spašavanju, u potragama i slično. Više su namijenjeni agilitiju, nego čuvanju, a često ih koriste i u utrakama saonicama, ističe Dino.

U svijetu ih je tek 700, a u Hrvatskoj (još) nisu službeno priznati kao pasmina pa ih nećete vidjeti na izložbama. U tamaskane se ubrajaju i aljaški malamuti i sibirski haski, finski haski i pasmina utonagan. Dakle, cijeli niz pasmina koje izgledom podsjećaju na vuka sudjelovalo je u nastajanju pasmine tamaskan, objašnjava Debby.

Zimu i snijeg obožavaju. Ljeto baš i ne vole pa im tada treba davati veće količine vode i osigurati sjenu. Ali pažnju... to im morate osigurati cijele godine u sva godišnja doba. Dino i Debby štence hrane tri puta dnevno, a odrasle jednom. U danu pojedu dva kilograma hrane.

Družiti se s ovim slatkim i umiljatim psima prava je uživancija za sve koji vole čovjekovog najboljeg prijatelja. A i za one koji nemaju ništa protiv - vukova.