Udomljavanje odbačenog cvijeća

Ekipa Dobrog jutra zavirila je u dom mlade studentice kiparstva Ane Šokčević, koja je uz umjetnost i velika ljubiteljica cvijeća. Priča o Ani je priča o sretnom spoju jednoga i drugoga, ali i o udomljivanju odbačenih biljaka…

Na Aninim prozorima kiše su dočarale pravu umjetnost. Cvjetne akvarele. Uz koje bi se moglo sanjariti uz bezbroj asocijacija na nešto nježno i lijepo…Znam da je u spavaćoj sobi neobično imati biljke, ali ja ih jako volim i to mi zapravo ne smeta i ne vjerujem da je to toliko nezdravo kao što ljudi pričaju. Mislim, bar na sebi nisam osjetila neke promjene ili da mi je teže spavati… A i često spavam s otvorenim prozorima.

No, kaže, tata se malo ljuti zbog biljaka u spavaćoj sobi. Nije ni mama oduševljena, iako s Anom dijeli veliku ljubav prema cvijeću. Svuda po stanu raspoređene su posude s cvijećem koje zajedno spašavaju kad ga drugi odbace na smeće. Sve je počelo prije tri godine kada sam na smeću našla drvo života. Bilo je još malo, ali ga je netko odbacio izvan tegle i zemlja je bila rasuta pa smo ga mama i ja unijele u kuću i presadile u teglu s puno nove zemlje i dobro se oporavilo.

Ponosna je na zelenog diva kojemu je udahnula novi život. Ma ne zove se ono uzalud drvo života, kaže Ana. Sada je to najuočljiviji zeleni detalj u stanu zato što je ogromno i već smo ga par puta bili razmnožili jer je naraslo do stropa. A moji prijatelji su tražili par komada pa sam im presadila i dala.

Ana obožava presađivati cvijeće i darivati ga onima koji ga vole. Čudesno joj je kako od jednog nekad odbačenog drveta života sada bujaju zeleni kutići u nekoliko stanova. Zapravo, kaže Ana, o čudesnosti života najbolje učimo od biljaka. Zato su je one zaokupile i kao umjetnicu i apsolventicu kiparstava. Mene kao umjetnicu zanima svijet biljaka, proučavala sam neke sjemenke kako proklijaju, kako izgledaju ispod mikroskopa i onda sam uvećala neke makro i mikro strukture i prenosila to na reljef.

Inspiraciju sjemenkama i čudesnim procesima preobrazbe pronalazi i u urbanom vrtu u zagrebačkom Sopotu u koji ne može baš po kišnom danu. Ali svašta se može izmaštati uz akvarele na prozoru svoje sobe…