Čunčana čipka, jedinstvena ljepotica iz Križevaca

Pag ima pašku čipku, Lepoglava - lepoglavsku, a Križevci čunčanu čipku. Na radionicama u sklopu dnevnog boravka u Crvenom križu u Križevcima s pomoću čunka izrađuju se prava mala končana čuda.

Čunčana čipka već treću godinu predstavljat će Križevce na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, što je posebno priznanje za nju. To znači da je prihvaćena kao i ostale hrvatske čipke te je svugdje potpisuju kao jedan od hrvatskih unikata.

Priča o čunčanoj čipki u Prigorju počela se pričati početkom osamdesetih. Jer se ovako kao u Križevcima nigdje ne izrađuje. Prigorke se hvale kako u njihovoj izradi nema igala kao kod paške čipke ni batića kao u Lepoglavi, jer se ona radi s pomoću čunka.

Pohvale stižu sa svih strana, hvale ih da rade doista prava remek djela. Njihove su kreacije ručni rad i unikati, a ono što im je važno je da izražavaju svoju kreativnost i da se druže. Pretpostavlja se da je čunčana čipka zapravo iz 18. stoljeća te da je irska. Ali Prigorke su je toliko zavoljele da je sad sve više njihova.