Radosni događaji također mogu izazvati sindrom 'slomljenog srca'

Radosni i veseli događaji mogu izazvati sindrom 'slomljenog srca' jednako kao i intenzivni emocionalni šok nakon raskida ljubavne veze ili primjerice smrti bliske osobe, objavili su znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Zuerichu.

U studiji objavljenoj u časopisu Europskog kardiološkog društva znanstvenici su analizirali podatke 485 pacijenata iz nekoliko zemalja u kojih je bio dijagnosticiran 'sindrom slomljenog srca' (stresom izazvana kardiomiopatija) također zvana Tako-Tsubo, koji nastaje nakon emocionalnog šoka te su ustanovili da su okidači za neke od tih slučajeva bili sretni i radosni događaji.

Stoga su takvu varijantu slomljenog srca nazvali 'sindromom sretnog srca', a takvih 485 slučajeva odabrali su među 1750 slučajeva TTS-a koji mogu biti smrtonosni. U drugih pacijenta, okidač za sindrom slomljenog srca bio je tjelesne prirode, zatim tjelesno-emocionalne prirode ili je uzrok bio neidentificiran.

Pokazali smo da okidači TTS-a mogu biti raznolikiji nego što smo mislili. Bolesti mogu prethoditi i pozitivne emocije, kaže Jelena Ghadri, koautorica studije liječnika iz Sveučilišne bolnice u Zuerichu u Švicarskoj. Liječnici moraju imati na umu da 'pacijenti dovezeni na hitan prijem sa znakovima srčane krize kao što su bolovi u prsima ili osjećajem nedostatka zraka, nastalima zbog poplave sretnih emocija, mogu imati TTS jednako kao i pacijenti koji su doživjeli negativni emocionalni šok'.

Sindrom slomljenog srca ili Tako-Tsubo prvi put je opisan u Japanu, odakle mu i ime, a pogađa posebice žene nakon menopauze jer ih više ne štiti hormon estrogen. Prema studiji u 20 (4 posto) pacijenata, sindrom TTS je bio izazvan sretnim događajem: ženidbom sina, pobjedom omiljene momčadi na utakmici, rođenjem unuka i slično.

Čak 96 posto proučenih slučajeva TTS-a bilo je izazvano tužnim stresnim događajem kao što je smrt supruge/supružnika, djeteta ili roditelja, osobnih sukoba ili čak bizarnih događaja kakav je kada se pretila osoba zaglavi u kadi. Čak 95 posto pacijenata TTS-a su žene u dobi od 65 do 71 godine, dakle u dobi nakon menopauze.

Voditelj studije, kardiolog dr. Christian Templin ističe da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se točno razumio mehanizam dviju varijanata TTS-a, sretne i nesretne. Tijekom studije, nijedan smrtni slučaj nije bio registriran među 'sindromima sretno slomljenog srca', dok je među nesretnima smrću završilo 1 posto.