Hrvatska radiotelevizija i UNICEF predstavili dječji portal Juhuhu

Hrvatska radiotelevizija u suradnji s Fondom Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF-om) u Republici Hrvatskoj 4. ožujka službeno je predstavila dječji mrežni portal Juhuhu te aplikacije za Android i iOS koje omogućuju pristup njegovu sadržaju.

Na portalu Juhuhu dostupne su brojne televizijske i radijske emisije te igre namijenjene djeci od tri do jedanaest godina koje je osmislio i pripremio Produkcijski odjel Djeca i mladi Hrvatske radiotelevizije. Uz sadržaje za djecu portal donosi i brojne korisne savjete i podatke za roditelje osmišljene u suradnji s UNICEF-om u obliku naputaka za zajedničko gledanje odabranih emisija i razgovor s djecom.

Televizija ima veliku moć kad su u pitanju životi, snovi i nadanja djece. Mnogi danas vrlo uspješni ljudi vidjeli su kako izgleda njihovo buduće zanimanje upravo na televiziji, stoga je važno koje vrijednosti od rane dobi televizija promiče jer na taj način djeci šalje poruku o tome tko je u društvu važan i što se u društvu cijeni. Cijeni li društvo jednako djevojčice i dječake, vidi li društvo sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, uvažava li društvo različitost kao zajedničku osobinu svih ljudskih bića? Istraživanja su dobrih televizijskih praksa pokazala da kvalitetnim sadržajima možemo pomoći djeci i u nošenju s teškim temama poput bolesti, razvoda roditelja ili prometnih nesreća, izjavila je voditeljica Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF-a) u Republici Hrvatskoj Valentina Otmačić.

Istaknula je kako kvalitetan televizijski program za djecu predškolske dobi može podržati razvoj i obrazovanje sve djece, a znatan utjecaj može imati na djecu koja ne idu u vrtić. Stoga je UNICEF podržao i sinkronizaciju sadržaja za najmlađe na romske jezike te je osigurao inačice (dostupne na novome portalu Juhuhu) za slijepu i slabovidnu djecu, dodala je Valentina Otmačić.

Djeca i mladi među najvažnijim su ciljnim skupinama svakoga javnog servisa, čije su temeljne zadaće educirati, informirati i zabaviti, a ovim projektom nastojimo ponuditi vrijedne sadržaje primjerene njihovim medijskim potrebama i navikama. Istraživanja pokazuju kako ta publika sve više vremena provodi za računalima i mobilnim platformama, a gledanje klasičnih televizijskih programa u toj ciljnoj skupini gotovo isčezava. Stoga i mi moramo mijenjati načine oblikovanja programskih sadržaja kako bismo ih privukli odnosno zadržali. Portal Juhuhu važan je i velik korak u tom smjeru, izjavila je glavna urednica Drugoga programa Hrvatske televizije Vesna Karuza Podgorelec.

Portal i aplikaciju Juhuhu uime HRT-a predstavio je i glavni urednik Novih medija HRT-a Igor Duić. Zabavna, poučna, sigurna zona HRT-a za najmlađe – to je Juhuhu. Odnos s našim korisnicima gradimo od malih nogu kako bismo imali prigodu s roditeljima i odgajateljima uživati u provjerenome sadržaju, razvijati pozitivne društvene odnose i samopouzdanje, socijalne vještine te širiti vidike. Ponosan sam na suradnju s UNICEF-om na uspostavi portala i primjeni aplikacije te stručnoj potpori za razvoj i odabir sadržaja namijenjenih djeci. Nakon multimedijske usluge HRTi imamo i nešto za najmlađe – Juhuhu, istaknuo je Igor Duić.

U suradnji s UNICEF-om i stručnjacima, dječjim psiholozima, portal Juhuhu uz odabrane emisije nudi svojevrsne naputke za zajedničko gledanje i razgovor s djecom. Njih se može pronaći u rubrici Gledajmo zajedno, uz brojne druge vrijedne podatke i savjete o najmlađima koji se nalaze u rubric UNICEF pomaže. Portal će korisnicima ponuditi i sadržaje prilagođene slijepima i slabovidnima te serije prevedene na jezike nacionalnih manjina, dok će najzastupljeniji sadržaj biti videoemisije.

Riječ je o popularnim igranim, animiranim i dokumentarnim serijama te filmovima za djecu koje gledatelji dobro poznaju i rado gledaju i koje su sadržaj dnevnoga magazina za djecu Juhuhu koji se svakoga jutra prikazuje na Drugome programu Hrvatske televizije od 6 do 9 sati.

Uz videoisječke u kojima se pojavljuju domaćini magazina Juhuhu Dijana Vidušin, Marko Hergešić, Marko Makovičić i Darija Knez Rukavina na portalu se može zabaviti uz omiljene pjesmice i brojalice, pristupiti serijama za najmlađe kao što su Lein i Ninin kutak kojima je cilj potaknuti kreativnost, popularna Pssst… priča!, lutkarska serija Tajni dnevnik patke Matilde, TV vrtić, Danica, zabavni kviz za djecu i odrasle Dječja usta, Laboratorij na kraju svemira i mnoge druge serije domaće proizvodnje. Portal i aplikacije također nude radijske emisije za djecu kao što su Bijela vrana, Punoglavci ili E, baš me zanima.

Osim što će moći pogledati i poslušati, posjetitelji portala Juhuhu moći će se i poigrati jer su dostupne jednostavne, didaktičke igrice, čiji su junaci stari znanci iz znanih serija. Korisnici će moći bez straha da će naići na neprimjeren sadržaj sami odlučivati što će i kad gledati, ovisno o svojim navikama, slobodnome vremenu i preferencijama po načelu – gledaj, slušaj i igraj se. Dio namijenjen roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom sadržava tekstove povezane s djecom i medijima te osnovne podatke o sadržaju portala kako bi što jednostavnije pronašli sadržaj koji ih zanima, dobili o njemu potrebne podatke i uživali u zajedničkome gledanju.