Slatka kuharica – Zagreb: Medenjaci

Iz vremena kad je med bio glavno sladilo stižu nam medenjaci. Iako su naizgled jednostavni potreban je pravi recept i vješta ruka da bi se postigla željena tekstura i medenjaci ostali mekani.
Petra Jelenić poigrala se idejom mekoće medenjaka i napravila nešto potpuno novo i zanimljivo.
 
Tradicionalni zagrebački medenjaci     

Sastojci:
    500 g brašna (preporuka krušno brašno, može i samo glatko ili miješano)
    125 g meda (tamniji ili kojeg imate)
    125 g domaće masti
    125 g šećera
    2 žlice mlijeka
    2 jaja
    ½  žličice sode bikarbone
    ½  žličice cimeta + muškatnog oraščića po želji (poanta medenjaka je da
         se osjeti med,a ne začini)
    malo soli
    korica 1 limun

Sve sastojke osim brašna umiksati te dodavati brašno i dobro umijesiti. Tijesto najbolje preko noći ostaviti na hladnom i onda formirati kuglice veličine oraha na koje utisnite komadić oraha ili badema. Pecite na 180° C, 10 do 13 minuta.

Ohlađene medenjake stavite u limenu kutiju. Što duže stoje, bolje se prožmu okusi te se dobije pravi okus meda s dodatnim 'dodirom' začina u pozadini.


Moderni zagrebački medenjaci

Za kalupe

    300 g čokolade 60% kakaa

Čokoladu otopiti, temperirati pa namazati jedan sloj na kalupe. Kada se čokolada stisne namazati još jedan ravnomjeran sloj.

Krema
    250 ml mlijeka
    80 g meda
    10 g želatine u prahu
    3 žumanjka
    500 ml slatkog vrhnja tučenog u srednje tvrdi šlag

Želatinu namočiti u hladno mlijeko i pustiti 10 minuta da nabubri. U mlijeko dodati med i žumanjke pa zagrijavati uz miješanje do 83° C, maknuti s vatre, pa hladiti. U mlako umiješati tučeno slatko vrhnje.

Keksi sa cimetom
    300 g oštrog brašna
    200 g maslaca
    100 g smeđeg šećera /šećera u prahu
    2 velike žlice mljevenog cimeta

Umijesiti sve sastojke u tijesto. Zamotati u foliju i pustiti da se odmori na hladnom pola sata.
Tijesto razvaljati na 3 mm debljine. Izrezati krugove za bazu pa ih složiti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ostatak tijesta staviti na, pa ga složiti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici zagrijanoj na 180° C. Ohladiti.

Na krugove nanijeti malo otopljene čokolade pa staviti čokoladnu polukuglu da se zalijepi. Puniti kremom, na vrh staviti drobljene kekse s cimetom. Poklopiti drugom polovicom čokoladne polukugle. Ukrasiti orasima.


Epizodu Slatke kuharice, Slatka kuharica – Zagreb: Medenjaci, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.