Što rade psi u salonu za uljepšavanje

Ekipa Dobrog jutra bila je u salonu za uređivanje pasa. Amber, westy terijer, se upravo uređuje, jer dlaka i frizura pasa na izložbama imaju veliku ulogu. Prije izložbe Tea Marlot, grumerica oprala je Amber posebnim šamponom za čvrstu dlaku u vodi idealne temperature – 28° C.

Westy terijer se baš i ne treba puno prati. Jednom u dva mjeseca, otprilike. Dok se primjerice psi s mekom dlakom kao što su maltezeri, havanezeri mogu prati gotovo svaka dva tjedna, objasnila je Tea. Ali westy ne, jer čim ga operete, dlaka odmah omekša bez obzira na kvalitetu šampona. Zadnjih dvadeset godina se westy peru za izložbe, no prije su se samo čistili puderom.

Nakon pranja dolazi sušenje! Buka, fen! Koliko to traje? Davor Marlot, gurmer objašnjava da to ovisi o veličini psa i gustoći dlake, može trajati 5 minuta, kao kod jorkširskih terijera, do dvadesetak i više minuta za primjerice portugalske vodene pse. Za Amber je procijenio da će trebati 8 do 10 minuta. Na buku fena se psi koji redovito dolaze brzo naviknu, pa Davor čak misli da je psićima dolazak ovdje kao nama odlazak u spa centar.  

U salonu smo zatekli i dugodlakog bišona havanezera, čija se dlaka mora dugo i strpljivo raščešljavati. Naravno, ne bez pomoći regeneratora i sredstava za zaštitu dlake, jer cilj je svakog grumera kako kaže Slađana Kocifaj, očuvati dugu i prekrasnu dlaku. Nakon havanezera, Slađana je na stol za uređivanje pozvala portugalskog vodenog psa i objasnila nam kako frizura kod njega osim estetske, ima i funkcionalnu ulogu. On je ribarski radni pas, spasilac i dlaka mu je uniforma. Zadnji kraj je ošišan, znači da ima slobodan zadnji kraj zbog plivanja, rep je kormilo. Plašt mu je toplinski izolator... Znači kad skače s broda u more da mu čuva pluća i srce, a kratka jaka obrijana njuška za rad. Znači dlaka mu je uniforma, ali ujedno po standardu i izložbena frizura. Europski tip psa ima europski tip frizure. Dlaka je valovita, za razliku od američkog tipa kod kojeg je dlaka kovrčava i šiša se poput grma. Europski tip frizure mnogo je ležerniji, prirodniji... pitamo - zašto je to tako? Izložba je izložba ljepote, to je show! Ali moramo i neke osnovne karakteristike pasmine, ne samo karakter psa, nego ono što ta pasmina predstavlja vezano za dlaku, moramo prezentirati, objašnjava Slađana.

Amber, štene westyja je okupano, osušeno i spremno za takozvano trimanje. To znači izvući podlaku i da ostane samo u biti gornja dlaka. Staru dlaku u biti isčupkamo te ostaje otprilike tri centimetra dlake na leđima, kazuje Tea. Postoje dvije vrste trimera. Jedan je za poddlaku, drugi je za gornju dlaku.

U psećim krugovima potpuno se udomaćio izraz dog groomer, a dolazi od glagola timariti - njegovati. Dobar grumer za izložbu zlata vrijedi, jer frizure pasa mogu sakriti nedostatke ili pak naglasiti neke prednosti u građi psa, što utječe na sveukupni izgled psa na izložbi.

Nekada su se psi pudrali i bojili za izložbe, danas je to zabranjeno. Sve više se cijeni prirodna ljepota! Pa, sretno im!